ziemniaczane

poniedziałek, 11 lutego 2013

Zdjęcie może sugerować, że upiekłam zwykły biszkopt, ale to zupełnie coś innego. Upiekliśmy wielkiego placka ziemniaczanego w wersji light. Niestety, ostatnio nie mogę jeść tradycyjnych placków ziemniaczanych, smażonych na tłuszczu w związku z tym musieliśmy znaleźć alternatywę. Wielkiego placka zjedliśmy z najzwyklejszym gulaszem wołowym.

placek ziemniaczany

 

składniki:

  • kilka ziemniaków,
  • odrobina mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie cebula;

przygotowanie:

Ziemniaki trzemy, jeśli lubimy cebulę, ją również trzemy na tarce. Dodajemy mąkę, jajka, sól i pieprz. Wylewamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

 

placek light z gulaszem

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Są trzy kategorie kartaczy. Prawdziwe, czyli z surowych i ugotowanych ziemniaków. Moje ulubione, czyli z ciasta na kluski śląskie. Oszukane, czyli z ugotowanych ziemniaków z mąką pszenną. Przepis będzie na te ostatnie.

katracze

składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • ugotowane mięso z indyka,
  • 3 cebule,
  • sól, pieprz,
  • majeranek.

przygotowanie:

Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na patelni. Ugotowane mięso (trudno powiedzieć ile dokładnie, u mnie około 150 gram) mielimy, następnie mielimy smażoną cebulkę i mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dzięki cebulce mięso nie jest suche i nie rozsypuje się po przekrojeniu kartacza. Ugotowane ziemniaki również mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy z mąką w stosunku 3:1, zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy, grube placki, wypełniamy mięsem i zaklejamy. Gotujemy dobre 15 minut w osolonej wodzie, podajemy z okrasą z cebulki, boczku, lub cebulki i boczku :) Smacznego!

kartacze

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl