domowa piekarnia

wtorek, 07 lutego 2012

Są to takie magiczne rureczki, które można wypełnić serkiem lub dowolną pastą i podać jako imprezowe kanapeczki. Zbliża się parapetówka w naszym nowym mieszkanku, więc jeśli tylko uda mi się zrobić rurkowe kanapeczki i zdjęcia, podzielę się nimi oczywiście. Do przygotowania tych rureczek potrzebne są specjalne "foremki rurki", do pieczenia rurek z kremem.

rurki kanapkowe

składniki:

  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru, sól do obtoczenia.

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w posłodzonej, ciepłej wodzie. Dolewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, kroimy na cienkie, długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Pieczemy przez 10 minut w dwustu stopniach.

środa, 07 grudnia 2011

Dziś przepis na zdrowy chlebek pszenno-żytni. Uwielbiam domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas, żeby je przygotować. Ciasto na ten bochen stało w foremce, na kaloryferze około trzech godzin.... Pieczenie też trochę trwało, jednak było warto! Domowy chleb jest dłużej świeży, niż ten kupiony w sklepie i oczywiście dużo lepiej smakuje :)

chleb pszenno żytni

składniki:

  • 250g mąki pszennej,
  • 250g mąki żytniej,
  • 50g świeżych drożdży,
  • kubek ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • spora szczypta soli,
  • masło, płatki owsiane i ziarna słonecznika do smarowania i posypania foremki.

przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i słodzimy łyżeczką cukru. Czekamy kilka minut aż zaczną pracować. Mąkę pszenną i żytnią mieszamy i dodajemy do nich zawartość kubka oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika (lub czymkolwiek innym co lubicie w chlebie np. ziarnami lnu, czy sezamu). Ciasto wkładamy do przygotowanej foremki i stawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce. Ja postawiłam na kaloryferze, ale grzał tak, jakby chciał, a nie mógł, więc nie była to zbyt wysoka temperatura. Sprawnie działające grzejniki mogłyby prawdopodobnie zaparzyć drożdże... Po upływie trzech godzin, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180stopni)  pieczemy 40-50 minut.

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl