drinki

wtorek, 08 maja 2012

Przepis na ten trunek widziałam na wielu stronach, więc ciężko wskazać prawowitego autora :) Prawdziwe malibu jest przezroczyste, z tego przepisu wychodzi kokosowe alkoholowe mleczko, które nie wymaga dodatkowych składników, aby było zdatne do wypicia. Zastosowań jest nieskończenie wiele. My większość wypiliśmy z kawą (używaliśmy zamiast mleka). Moja mama natomiast nasączała tym trunkiem blaty biszkoptu w torcie, jednak smakuje równie dobrze po prostu wlane do kieliszeczka ;)

domowe malibu

 

składniki:

  • 200g wiórków kokosowych,
  • puszka mleka skondensowanego słodkiego,
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • pół litra wódki.

przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsypujemy do dużego słoika i zalewamy wódką. Myślę jednak, że lepiej byłoby użyć spirytusu, nasze malibu wyszło całkiem słabe, a spora część wódki wsiąkła w wiórki. Słoik zakręcamy i odstawiamy przynajmniej na tydzień. Po tym czasie odsączamy wiórki. Najlepiej wyciskać je przez gazę. Odzyskany płyn o wyraźnie kokosowym aromacie mieszamy z mleczkiem z każdej z trzech puszek. Jeżeli nadal posiada grudki, warto zmiksować. Teraz wystarczy poczekać kilka godzin aż trunek się przegryzie.

18:50, ewolucjawkuchni , drinki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 06 listopada 2011

Pewnie część z Was widziała galaretkowe szoty w amerykańskich filach i zastanawiała się dlaczego nie ma ich na naszych imprezach... Dlatego musimy nauczyć się robić je sami :) Moje pierwsze doświadczenie z jello shots, to były urodziny mojego szefa. Razem z koleżanką robiłyśmy je rano, żeby na imprezie- niespodziance, zjeść je razem z innymi pracownikami i oczywiście solenizantem. Tak jak obiecałam, zaznaczam, że przepis znam od MiniKasi :)

jello shots

składniki:

  • 500ml wody,
  • 300ml wódki lub innego alkoholu (martini, rum...),
  • 2 opakowania galaretki.

przygotowanie:

Dwa opakowania galaretki rozrabiamy z 500ml wody. Gdy wystygnie dolewamy 300ml wódki. Tą mieszanką wypełniamy malutkie jednorazowe kubeczki, które możemy później udekorować cukrem (zwilża się krawędź sokiem z cytryny i zamacza w cukrze). Można również użyć różnokolorowych galaretek i zrobić tęczowe shoty. Świetna zabawa jest już przy samym robieniu tych mini drinków. Po kilku godzinach w lodówce są już gotowe do spożycia :)

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl