makarony

niedziela, 06 listopada 2011

Już dawno mieliśmy ochotę przyrządzić ravioli, ale czekaliśmy na wolny dzień, ponieważ robienie ciasta makaronowego zajmuje troszkę czasu. Aby ułatwić sobie pracę użyliśmy maszynki do makaronu, która działa jak miniaturowy magiel. Zrobiliśmy również sos pomidorowy i wykorzystaliśmy dużą ilość świeżej bazylii.

ravioli zmięsem i mozzarelą

 

składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • ćwierć szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • posiekana bazylia.
  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • pół cebuli,
  • sos worcester,
  • suszone oregano,
  • 3 łyżeczki sambal oelek,
  • sól, pieprz.
  • mozzarella,
  • kilka suszonych pomidorów
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Z mąki, jajek, wody, soli i bazylii zagniatamy ciasto. W międzyczasie na patelni smażymy mięso z cebulą i podanymi dodatkami. Celowo nie przygotowujemy żadnego sosu razem z mięsem, powinno być wręcz suche, żeby nasze ravioli ładnie się pozlepiały. Wspomniany sos pomidorowy przygotowujemy w osobnym rondelku. Wystarczy wlać pomidory z puszki, przyprawić i pogotować kilka minut na wolnym ogniu.

Dokładnie wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Na jednej części ciasta, w odstępach układamy kawałki mozzarelli, do każdego z nich dokładamy kawałek suszonego pomidorka, bazylię i łyżeczkę mięsa. Zakrywamy drugim blatem ciasta. Dociskamy przestrzenie między farszem, aby oba płaty ciasta dokładnie się skleiły. kroimy na kwadraty. Jeśli nie macie pewności, że wszystko jest dobrze sklejony, ściśnijcie boki "pierożków" widelcem. Tak przygotowane ravioli gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie, podajemy z sosem pomidorowym i listkami świeżej bazylii. primi piatti

bazyliowe ravioli

niedziela, 23 października 2011

Spaghetti to popisowe danie Bartosza. Nie będę się za dużo rozpisywać, tylko przytoczę przepis, który mój chłopak dopracowywał podobno przez całe studia.

spaghetti

składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego,
  • dwie puszki pomidorów,
  • oregano, bazylia,
  • pieprz czarny, pieprz cayenne lub papryczki piri-piri,
  • przyprawa do spaghetti,
  • makaron do spaghetti,
  • ser żółty.

przygotowanie:

Mięso smażymy na oleju lub oliwie. Po kilku minutach przyprawiamy, dodajemy zioła. Z niewyjaśnionych powodów nie solimy mięsa, ale zaufajcie, tak należy zrobić. Gdy mięso jest już usmażone dolewamy pomidory z puszek i dodajemy przyprawę do spaghetti. Dusimy kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, co zapobiega posklejaniu. Kluczowe jest ułożenie wszystkiego na talerzu! Należy układać warstwowo: makaron-sos-ser-makaron-ser-sos-ser, choć większość osób i tak wymiesza wszystko przed pierwszym kęsem :)

spaghetti

16:51, ewolucjawkuchni , makarony
Link Komentarze (1) »

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl