dania wegetariańskie

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Lubię mięsne potrawy, ale dobrze jest od czasu do czasu zjeść coś warzywnego. Lasagne ze szpinakiem to sycące danie, więc nie trzeba się martwić, że godzinę bo zjedzeniu obiadu będzie burczeć w brzuszku. Przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza jeśli używa się gotowego makaronu.

 

lasagne ze szpinakiem

składniki;

  • gotowy makaron do lasagne,
  • paczka mrożonego szpinaku w liściach,
  • odrobina masełka,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • dwie łyżki śmietany,
  • pokrojona drobno kulka mozzarelli,
  • puszka pomidorów,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz,
  • starty żółty ser.

przygotowanie;

Szpinak dusimy z masełkiem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, kiedy będzie już lekko podduszony (ale nadal ma zielony kolor) dodajemy śmietanę i mozzarelkę.

Pomidory z puszki rozdrabniamy, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dusimy na wolnym ogniu, aż sos zrobi się gęsty i w większości wyparuje. Można dodać oregano lub bazylię.

zabieramy się za ułożenie dania. W naczyniu układamy suchy makaron, warstwa szpinaku, makaron, szpinak, makaron, szpinak, makaron, sos pomidorowy, tarty ser. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na pół godziny.

sobota, 28 stycznia 2012

Jeśli ktoś lubi szpinak, to nie ma możliwości, że nie polubi tych pierogów. Robiłam ostatnio pierogi z mięsem i zostało mi trochę ciasta, więc przygotowałam farsz szpinakowy. Okazało się, że warzywna wersja zdecydowanie przebiła mięsną.

pierdogi ze szpinakiem

składniki:

  • mąka pszenna,
  • ciepła woda,
  • szpinak,
  • żółty ser,
  • oliwa czosnkowa,
  • odrobina masła,
  • czosnek,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na oliwie czosnkowej, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie trzemy żółty ser (Sami zdecydujcie ile sera macie ochotę zjeść. U mnie to około jednej część sera na dwie części szpinaku) i dodajemy go do ostudzonego szpinaku. Ciasto przygotowujemy z mąki i ciepłej (nie gorącej!) wody. Wycinamy kółka, które wypełniamy przygotowanym farszem i gotujemy dosłownie 3 minutki.

poniedziałek, 21 listopada 2011

Knedle pochodzą podobno z Niemiec, dla mnie było oczywiste, że wywodzą się z Czech. Może się wydawać, że jest to zwykły sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Ja specjalnie odłożyłam pół bochenka, żeby wykorzystać go do tej potrawy... Nie znalazłam sensownego przepisu w sieci. Nie przekonuje mnie też gotowanie wielkiego knedla, zawiniętego w ścierkę. Szukając smaku z wakacji, metodą prób i błędów, w końcu dopracowaliśmy nasz przepis do momentu, kiedy uznaliśmy, że jest warty przekazania dalej.

knedle chlebowe

składniki:

  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 25 gram świeżych drożdży,
  • płaska łyżka masła,
  • ćwierć szklanki ciepłego mleka,
  • łyżeczka cukru.
  • kilka kromek czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę,
  • dwie cebule,
  • ząbek czosnku,
  • świeża pietruszka,
  • pół szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • kilka kropli sosu sojowego.

przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy masło, cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, kiedy zaczyn zacznie rosnąć, mieszamy go z mąką i jajkami. Wyrabiamy kilka minut. W czasie, kiedy ciasto rośnie, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli, wrzucamy kostki chleba i zalewamy rosołem, smażymy kilka minut, aż rosół częściowo wyparuje.  Doprawiamy tę mieszankę solą, pieprzem, sosem sojowym i pietruszką. Ciasto mieszamy z zawartością patelni, oczywiście z wyczuciem, kawałki chleba muszą być widoczne. Formujemy kulki przeciętnego jabłka, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Knedle wkładamy do parownika, w którym muszą spędzić od 10 do 15 minut.

Sos grzybowy widoczny na zdjęciu jest bardzo prosty. Dwie cebule smażyłam kilka minut ze sporą miską opieniek, solą i pieprzem. Po tym czasie dolałam szklankę rosołu i dusiłam pół godziny. Następnie wystarczy dodać szklankę śmietany, smażyć jeszcze minutkę i sos jest gotowy.

sobota, 05 listopada 2011

Jeśli kupicie dużą dynię, to najprawdopodobniej będziecie mieli okazję wypróbować kilka przepisów z użyciem tego warzywa. Robiliśmy już zupę, tartę, ciasto i teraz przyszedł czas na placki.

placki z dyni

 

składniki:

  • dwie szklanki przetartego miąższu dyni,
  • dwa jajka,
  • około szklanki mąki (należy dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję nieco bardziej zwartą niż masa na placki ziemniaczane),
  • posiekany koperek,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Można podać ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

środa, 26 października 2011

Zgodnie z zapowiedzią zamieszczam przepis na placki z zupy cebulowej. Brzmi dość abstrakcyjnie, ale pomysł przeszedł nasze oczekiwania. Zaczęło się niewinnie, mieszając zmiksowaną zupę cebulową zauważyliśmy, że wygląda jak masa na placki ziemniaczane. Następnego dnia, wracając z pracy, Bartosz przekonał mnie, żeby zupę zamienić w placki.... Nie byłam przekonana, ale nie żałuję, spróbujcie koniecznie!

placki cebulowe

 

składniki:

  • połowa porcji zupy cebulowej z wczorajszego przepisu,
  • 3 jajka,
  • szklanka mąki.

przygotowanie:

Do zupy dodajemy jajka i mąkę, mieszamy dokładnie i smażymy na rozgrzanym oleju, dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Nie można dopuścić aby się mocno zarumieniły, ponieważ im mocniej brązowe, tym bardziej gorzkie. Kolor ze zdjęcia jest optymalny. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną.

sobota, 15 października 2011

Dzisiejsza zapiekanka, jak większość przepisów na tym blogu, wygląda, jakby zrobienie jej było bardzo pracochłonne. Prawda jest taka, że jak zwykle, jest to łatwa potrawa. Zrobienie jej zajmuje jakąś godzinkę (łącznie z pieczeniem!). Świetna propozycja dla osób, które lubią szpinak.

 

naleśniki ze szpinakiem

 

składniki:

naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • około szklanki mąki pszennej,
  • odrobina oleju, szczypta soli.

farsz:

  • 400 gram zamrożonego szpinaku (takiego, który po rozmrożeniu ma formę liści, a nie papki),
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • ząbek czosnku,
  • 2 serki pleśniowe,
  • sól, pieprz.

sos:

  • puszka pomidorów,
  • sól, pieprz, łyżka cukru,
  • ząbek czosnku.

ponadto:

  • mozzarella (1 kulka),
  • liście bazylii.

przygotowanie:

Ze składników na naleśniki robimy ciasto o konsystencji śmietany (w razie potrzeby dodać mąki lub mleka), na średnio rozgrzanej patelni smażymy placki.

W rondelku rozgrzewamy masło, czosnek i przyprawy, wrzucamy szpinak i dusimy aż będzie miękki. Dodajemy śmietanę i serki pleśniowe, dusimy jeszcze kilka minut.

W innym rondelku podgrzewamy zmiksowane pomidory z puszki, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i czosnkiem, dusimy kilka minut.

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz szpinakowy, zwijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym, układamy na wierch pokrojoną mozzarellę i posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w dwustu stopniach. 

naleśnik ze szpinakiem

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl