śniadania

sobota, 28 września 2013

racuszki lackberga

Od czego zacząć nie wiadomo... Przerwa na blogu spowodowana oczywiście narodzinami naszego małego żuczka. A każdy dzień wygląda tak jak na zdjęciu, kawę piję tylko siedząc na podłodze obok bazy córeczki, jem w biegu, a do wszystkiego zbliżają się małe rączki, które tylko czekają żeby coś spsocić.

Niedawno miałam urodziny i w związku z tym mam kilka nowych książek kulinarnych na półce. Wśród nich "Smaki z Fjällbacki" czyli książka kucharski Camilli Läckberg. Autorka podaje przepisy na potrawy znane jej z rodzinnej Fjällbacki, czyli miasta w którym dzieje sie akcja pisanych przez nią genialnych kryminałów.

Dziś udało nam się usmażyć eksta-szybkie racuszki ze wspomnianej wcześniej książki.

składniki:

  • 450 ml mąki,
  • 150 ml cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;

przygotowanie:

Składniki dokładnie mieszamy, smażymy małe placuszki na niezbyt gorącej patelni. podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub śmietanką.

 

piątek, 14 grudnia 2012

Mój tata robił czasem to "danie" w niedzielne poranki. Czekaliśmy z niecierpliwością, aż specjał się upiecze, a potem parzyliśmy swoje języki gryząc bułkę z gorącym jajkiem w środku! Takie śniadanko przygotowuje się dłużej niż zwykłą jajecznicę, ale warto na nie czekać :)

jajko w bułce

składniki:

  • bułka,
  • jajko,
  • odrobina masła,
  • kilka plastrów salami lub ulubionej szynki,
  • sól,
  • odrobina szczypiorku,
  • ewentualnie plaster sera.

Przygotowanie:

Bułkę wydrążamy w środku, smarujemy masłem, szczelnie wykładamy szynką, wbijamy jajko, solimy i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (około 200 stopni).  Można pod koniec pieczenia przykryć bułkę plastrem sera. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Gotowe. Uważajcie, żeby nie oparzyć sobie języka ;)

08:29, ewolucjawkuchni , śniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 października 2011

Świetny przepis na pożywne śniadanko. Wymaga trochę więcej czasu niż zalanie płatków mlekiem, ale warto czasem poświęcić chwilę, żeby zjeść coś dobrego. Wnętrze omletu można komponować na wiele sposobów, dlatego to danie nigdy się nie znudzi.

omlet

składniki:

  • 3 jajka,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • świeże zioła,
  • pomidor,
  • odrobina czosnku,
  • odrobina potartego, żółtego sera.

przygotowanie:

Na kilku kroplach oliwy smażymy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną czosnku. W miseczce mieszamy jajka z łyżką jogurtu, dodajemy posiekane zioła, solimy i pieprzymy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę jajeczną, smażymy pod przykryciem kilka minut na wolnym ogniu. Kiedy wierzch omletu się zetnie, kładziemy na niego pomidora, posypujemy serem, składamy na pół i podgrzewamy jeszcze chwilę na patelni. Po przełożeniu na talerz dekorujemy świeżymi ziołami.

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl