tarty

poniedziałek, 07 października 2013

Nie trzeba właściwie pisać dużo na temat tego zestawu. My uwielbiamy takie połączenia, czyli łagodna kremowa zupa i tarta serowa o wyraźnym serowym smaku. Py-cho-ta!

 

zupa cukiniowa

Tarta serowa

składniki: 1,5 szklanki mąki,

  • pół kostki masła,
  • odrobina lodowatej wody,
  • kulka sera mozzarella,
  • kawałek żółtego sera,
  • kawałek sera z niebieską pleśnią,
  • 2 jajka,
  • odrobina śmietany,
  • sól i pieprz.
    przygotowanie:

Z maki, zimnego masła i zimnej wody zagniatamy ciasto. Wody należy dolewać stopniowo po małej porcji, tylko tyle ile potrzeba do uzyskania odpowiednij konsystencji ciasta. Wylepiamy nim blaszkę do tarty i pieczemy w dwustu stopniach przez 10-15 minut (ciasto nakłuwamy widelcem!). Sery kroimy na kawałki, wsypujemy na ciasto i zalewamy miksturą z jajek i śmietany. Pieczemy około 15 minut w dwustu stopniach/

zupa z cukinii


składniki:

  • trzy cukinie,
  • ziemniak,
  • litr rosołu,
  • masełko,
  • czubryca, sól i pieprz,
  • płatki migdałów.

przygotowanie:
Cukinie obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle, ziemniaka gotujemy. Miękką cukinię i ziemniaka miksujemy, dodając powoli rosół, do uzyskania takiej konsystencji jaka nam odpowiada. Doprawiamy solą, pieprzem i czubrycą, podajemy z prażonymi migdałami.

sobota, 16 czerwca 2012

Tartę z łososiem zrobiliśmy w jeden z piątkowych wieczorów. Wyszła całkiem sympatycznie, ale najwspanialszy był efekt uboczny przygotowywania tej potrawy, czyli rosół z łososia. Taki rybny bulion jest o wiele smaczniejszy niż tradycyjny, przygotowany z kurczaka. Najciekawsze jest to, że oprócz włoszczyzny i soli nie trzeba dodawać żadnych przypraw, aby uzyskać bogaty smak. Miałam ochotę zjeść go z kluseczkami lanymi, ale zrobiłam się leniwa, więc wsypałam do rosołu kaszkę kuskus. Połączenie jest całkiem przyzwoite, ale lane kluseczki na pewno byłyby bardziej efektowne :)

tarta z łososiem

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół kostki masła,
  • odrobina lodowatej wody,
  • kawałek łososia ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie z włoszczyzną,
  • paluszki krabowe surini,
  • pomidor,
  • czarne oliwki,
  • 3 jajka,
  • śmietanka 30%,
  • sół, pieprz,
  • koperek.

Z maki, zimnego masła i zimnej wody zagniatamy ciasto. Wody należy dolewać stopniowo po małej porcji, tylko tyle ile potrzeba do uzyskania odpowiednij konsystencji ciasta. Wylepiamy nim blaszkę do tarty i pieczemy w dwustu stopniach przez 10-15 minut (ciasto nakłuwamy widelcem!). Na patelnię wrzucamy pokrojonego pomiora i przysmażamy go z solą i pieprzem na wolnym ogniu, aż zrobi się z niego gęsty sos. Powstałą w ten sposób pomidorową pastą smarujemy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojonego łososia, paluszki krabowe oraz oliwki. Wszystko zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietanką, koperkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy 20 minut w 200 stopniach. Powodzenia, pamiętajcie o rosołku :)

16:44, ewolucjawkuchni , tarty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 kwietnia 2012

Wśród wielu tart które już przyrządziliśmy przyszedł czas na klasyczne połączenie, czyli pomidory i mozzarellę. Jedzona na ciepło była bardzo sympatyczna: ciągnąca i miękka :) W każdym razie mile zaskoczył nas rezultat dlatego polecamy z czystym sumieniem :)

caprese na gorąco

składniki:

  • kulka mozzarelli,
  • dojrzały, duży pomidor,
  • czarne oliwki,
  • ewentualnie bazylia,
  • 3 jajka,
  • śmietanka 30%,
  • sól, pieprz,
  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce.

Na upieczonym spodzie układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli, posypujemy czarnymi oliwkami. Zalewamy miksturą z jajek i śmietanki, doprawioną solą i pieprzem. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.

czwartek, 26 stycznia 2012

To ciasto jest połączeniem smaku słodkiego i kwaśnego. W osobach, które poczęstowałam wzbudziła skrajne emocje. Cztery osoby uznały ją za genialny pomysł, kolejne dwie nie były zachwycone kwaskowatym kremem i słodkim ciastem.

tarta limonkowa

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru,
  • jajko,
  • 100 gram masła

oraz

  • krem limonkowy z wczorajszego przepisu

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wypełniamy blachę do tarty i pieczemy w 200 stopniach od 10 do 15 minut. Gdy spód tarty ostygnie wypełniamy go kremem i dekorujemy plastrami limonki.

19:52, ewolucjawkuchni , tarty
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 23 stycznia 2012

Wydaje się, że to nic specjalnego, ale jest bajeczna! Mięciutka, aromatyczna i na cieniutkim cieście. To bardzo ważne, żeby spód miał odpowiednią grubość. Nie przepadam za tartami, które są przygotowane na suchym, grubym cieście. Wolę jeść to co na wierzchu. Polecam gorąco, mam nadzieję, że zdjęcie Was przekona ;)

tarta z cebulą i pomidorami

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół kostki masła,
  • 2 jajka.
  • 1 czerwona cebula,
  • 1biała cebula,
  • dwa dojrzale pomidory
  • 3 jajka,
  • 2łyżki kwaśnej śmietany,
  • bazylia,
  • sól i pieprz,

przygotowanie:

Z mąki, masła i jajek zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chowamy do lodówki. Po godzinie jedną część ciasta wałkujemy na cienki placek, wkładamy do blaszki tartowej, nakłuwamy widelcem (koniecznie, inaczej zrobi się wielki balon) i pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach.

Cebule obieramy, i kroimy na plastry grubości połowy centymetra. Układamy na patelni tak, aby plastry nie rozpadły się na krążki, solimy odrobinę, przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie przewracamy plastry cebuli na drugą stronę, posypujemy 2 łyżeczkami cukru i dusimy kolejne 10 minut.

Pomidory kroimy na grube plastry i podsmażamy na wolnym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Na upieczony spód układamy pomidory i cebulę i zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną,  doprawionymi solą i pieprzem i posypujemy bazylią. Zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach.

niedziela, 22 stycznia 2012

Nie będę się za dużo rozpisywać na temat tej tarty.  W angielskiej edycji programu "Ugotowani" tę tartę kilka osób podało jako przystawkę. Kolejny argument żeby ją upiec był taki, że po prostu uwielbiamy ostatnio czerwoną cebulę....

tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą

składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.
  • 3 czerwone cebule,
  • 2 łyżki cukru,
  • solidna łyżka miodu,
  • odrobina octu,
  • kozi ser,
  • ser pleśniowy typu gorgonzola.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce.

Cebulę obieramy, kroimy na cienkie piórka, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, solimy i smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i miód, mieszamy dokładnie podczas smażenia przez kolejne 5 minut. Dodajemy kilka kropel octu, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Posypujemy kawałkami koziego sera, sera pleśniowego i zapiekamy około 10-15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem warto posypać bazylią. Niestety o tej porze roku nie mam bazylii z własnej  hodowli, więc posypaliśmy suszonymi liśćmi.

czwartek, 10 listopada 2011

Kolejny przepis na wytrawną tartę. Zrobiliśmy ją z Bartkiem na ważną uroczystość rodzinną i znikała niezwykle szybko, więc ośmielę się napisać, że była bardzo dobra. Niestety użycie świeżych pomidorków koktajlowych spowodowało, że trzeba było długo ją zapiekać. Te soczyste warzywa podczas pieczenia puszczają nieprzyzwoitą ilość soku...

tarta pomidorowa, tarta z pomidorami

ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.

nadzienie:

  • pomidorki koktajlowe,
  • mała kulka mozzarelli,
  • 3 jajka,
  • słodak śmietanka 30%,
  • sól, pieprz,
  • bazylia.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce.

Na upieczone ciasto układamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Jeśli nie macie czasu na zapiekanie, użyjcie suszonych pomidorów. Kulkę mozzarelli kroimy na małe kawałki, układami na cieście. Posypujemy liśćmi świeżej bazylii. Jajka i śmietankę mieszamy, solimy i pieprzymy. Miksturą zalewamy tartę. Pieczemy w 180oC około 30-40 minut.

sobota, 22 października 2011

W tym roku postanowiliśmy zrobić coś z dyni. Razem z mamą wybrałyśmy piękną dynię, z której powstała zupa (przepis jest już na blogu). Kilka dni później kupiłyśmy drugą, z której również powstała zupa, tym razem dla innego grona :). Mój szef w ramach "premii" rozdał pracownikom dynie z własnego ogrodu. Mieliśmy jeden pomysł, żeby wykorzystać ją do zrobienia tarty. Nie zapomnijcie zrobić z wydrążonej dyni lampionu!

tarta z dynią

 składniki:

 ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.

farsz:

  • mała miska wydrążonego środka dyni (bez pestek i włókien),
  • cebula,
  • pół fety,
  • kilka czarnych oliwek.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce.

Na patelni smażymy pokrojoną cebulkę, dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka. Wykładamy na upieczone ciasto, rozkładamy pokrojoną fetę, oliwki i zapiekamy w dwustu stopniach około 15-20 minut.





poniedziałek, 10 października 2011

Pomysłowa tarta, którą możecie upiec na kolację, bo fajnie zjeść czasem coś innego niż zwykłe kanapki. Jeśli gotujecie razem ze mną to najprawdopodobniej macie teraz w zamrażarce trzy kawałki ciasta na tartę, więc warto je wykorzystać :). Danie przede wszystkim tanie, co jest oczywiście jego ogromną zaletą.tarta z boczkiem

składniki:

ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.

wierzch:

  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • cebula,
  • kilka pieczarek,
  • 3 jajka,
  • 250 ml słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • zioła do posypania.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce. Na patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w kwadraciki boczek i pieczarki pokrojone w plasterki. W miseczce roztrzepujemy jajka ze śmietanką, solimy, pieprzymy. Na upieczone ciasto wykładamy zawartość patelni, zalewamy masą jajeczno-śmietankową, wkładamy do piekarnika, aż jajka się zetną, a tarta będzie lekko zarumieniona. Przed podaniem posypujemy ulubionymi, świeżymi ziołami (ja tradycyjnie użyłam oregano).

środa, 05 października 2011

Jeśli lubicie przechadzki po lesie i zbieranie grzybów (i odróżniacie trujące od jadalnych!) to zdecydowanie polecam zrobienie tej tarty. Ma chrupiący spód, wyrazisty smak grzybów oraz delikatny jajeczny wierzch. Polecam dodać świeże zioła.

tarta grzybowa

składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 4 żółtka,
  • odrobina proszku do pieczenia. (przygotowane ciasto wystarczy na 4 średnie tarty)
  • spora miska grzybów,
  • 3 jajka,
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • szczypiorek, koper,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na cztery części. Blachę wykładamy jednym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni odrobinę masła i smażymy obrane, pokrojone i posolone grzyby. Na upieczone ciasto wykładamy smażone grzyby, zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietanką, ziołami, odrobiną soli i pieprzu. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż jajka się zetną i lekko zarumieni.

Pozostałe trzy kawałki ciasta, zawijamy osobno w folię i zamrażamy. Oszczędzą nam pracy przy okazji pieczenia kolejnej tarty :)

tarta grzybowa

 
1 , 2

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl