przekąski

środa, 17 kwietnia 2013

Już zdradzam tajemnicę, to camembert zapieczony w cieście francuskim. Podajemy z żurawiną. :) Bardzo fajna, szybka przekąska. Robi się ją kilka minut. Jeśli ktoś lubi rozpływający się serek pleśniowy, to nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

camembert zapiekany

składniki:

  • ser pleśniowy,
  • ciasto francuskie,
  • żółtko,
  • odrobina soli,
  • żurawina w słoiczku.

przygotowanie:

Na cieście francuskim kładziemy ser pleśniowy, wycinamy kółko, formujemy brzegi, żeby powstał "kwiatek". smarujemy żółtkiem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika. pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach.

wtorek, 07 sierpnia 2012

Urlop w pełni, siedzę w domu, jak codziennie rano sprawdzam pocztę i zaglądam na durszlaka. Jeden z przepisów "w czołówce" pochodzący z Poezji smaku, czyli muffinki o smaku lasagne. Zainspirowały mnie ogromnie, czyli od razu zabrałam się za pieczenie. Następnego dnia zrobiłam wytrawne muffiny w dwóch innych smakach, do domu wpadł Bartosz i zdjęć nie zdążyłam zrobić :)

Muffiny o smaku lasagne zrobiłam w dwóch wersjach, z serem pleśniowym i zwykłym żółtym, nie wiem, które lepsze, jadnym słowem do wyboru, do koloru.

mini lasagne muffins

 

składniki:

  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • tyle mąki ile wsiąknie w trzy jajka (spokojnie, czytajcie uważnie, znajdziecie wyjaśnienie)
  • mięsko mielone (używam z indyka) około 400-500 gram
  • 2 puszki pomidorów lub 8-9 dużych lim,
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • oregano,
  • sól, cukier, pieprz,
  • ser,
  • świeża bazylia do dekoracji.

przygotowanie:

Wbijamy do miski 3 jajka, solimy, porządnie roztrzepujemy. Wsypujemy powoli mąkę i zagniatamy, aż do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego, ciężko powiedzieć ile mąki, bo jajka mogą mieć różną wielkość, wsypujcie stopniowo. Ciasto wałkujemy i tniemy na 24 kwadraty.

Smażymy na patelni cebulkę pokrojoną w kosteczkę i posoloną. Dodajemy mięso, solimy i pieprzymy. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy pomidory, trzeba ponownie doprawić i lekko posłodzić, dosłownie 1-2 łyżki cukru. Doprawiamy bazylią i oregano.

Kwadraty ciasta wkładamy do muffinowej formy wysmarowanej odrobinę olejem (nie pomijajcie tego kroku) Powstałe ciastowe tulipany wypełniamy mięsem, posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 miny w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika warto posypać ziołami. Powodzenia!

mini lasagne muffins

czwartek, 22 marca 2012

Tortilki z wędzonym łososiem są bardzo miłe w smaku. Dobrze jest zrobić je dłuższy czas przed podaniem (powiedzmy, około dwóch godzin), żeby tortilla zwilgotniała i stała się miękka. Największym plusem tej przekąski jest fakt, że robi się ją błyskawicznie. Możną ją jeść bez użycia noża i widelca. Ostatnio znalazła się na mojej liście "top 10 imprezowych przekąsek".

tortille z edzonym łososiem

składniki:

  • 4 tortille,
  • kremowy serek śmietankowy (używam turka),
  • wędzony łosoś,
  • oliwki, suszone pomidory, ogórki konserwowe itd. (opcjonalnie oczywiście).

przygotowanie:

Na placku tortilli rozsmarowujemy serek, układamy pasek wędzonego łososia, ewentualnie inne dodatki i zawijamy w rulon. Kroimy na skos i gotowe! :)

sobota, 21 stycznia 2012

To pomysł na bajeczne, wytrawne tartaletki, którymi zajadaliśmy się w urodziny mojego taty. Trzeba się odrobinę napracować, żeby dobrze wyglądały. Ale myślę, że warto :)

wytrawne tartaletki

składniki:

  • opakowanie upieczonych, kruchych babeczek do wypełnienia,
  • serek kremowy ziołowy,
  • pęczek koperku,
  • oliwki,
  • ogórki w occie,
  • szynka Szwarcwaldzka,
  • łosoś wędzony,
  • suszone pomidory,
  • jajka ugotowane na twardo.

przygotowanie:

Serek mieszamy z posiekanym koperkiem, wypełniamy nim kruche spody, tworząc górkę. Na wierzchu układamy składniki w dowolnie wybranych kompozycjach, tak aby stworzyć ładne dekorację. Warto oddzielić żółtko od białka, zetrzeć je osobno na tarce i posypywać tartaletki żółtymi i białymi wiórkami w zależności od pomysłu.... Życzę powodzenia i fantazji :)

wytrawne tartaletki

piątek, 04 listopada 2011

Wspaniały przepis, ponieważ te paszteciki sprawdzają się w wielu sytuacjach. Są uniwersalne, nie znam osoby która ich nie lubi. Poza tym jest to moja ulubiona przekąska weselna. Zawsze czekam na czas, kiedy po tańcach zostanę pokrzepiona barszczem z pasztecikiem...

Ciasto krucho-drożdżowe można zrobić na dwa sposoby. Szybko je zagniatając uzyskamy kruche ciasto, które lekko wyrośnie. Wyrabiając długo i cierpliwie, otrzymujemy puszyste, mocno wyrośnięte ciasto. Przygotowanie farszu też jest bardzo proste, wystarczy przesmażyć kapustę z grzybami.

paszteciki z kapustą i grzybami

składniki:

  • 0.75kg mąki,
  • kostka masła,
  • kostka drożdży,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • pół łyżeczki soli.
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • duży kubek suszonych grzybów

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy krótko, chcąc uzyskać ciasto kruche, lub długo aby ciasto było puszyste. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy posiekaną kapustę. Smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu (proces ten powinien trwać od 30 do 40 minut, aż kapusta zmięknie). Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, kiedy nasiąkną wodą, siekamy je na małe kawałki. Grzyby wrzucamy do kapusty, mieszamy i zawartość patelni zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby. Przykrywamy i dusimy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na podłużne prostokąty. Na środek każdego z nich kładziemy "ścieżkę" farszu i zaklejamy tworząc wałek. Paszteciki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy suszonymi ziołami (polecam majeranek lub oregano). Pieczemy około 20 minut w dwustu stopniach.

paszteciki z kapustą i grzybami

sobota, 22 października 2011

Przepis na przekąskę, najlepiej do piwa :) Czasem układam je na wierzchu sałatki z szynką. Niestety cebulowe krążki znajdują się w kategorii wysokokaloryczne...

cebulowe krążki

składniki:

  • dwie cebule,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

przygotowanie:

Kroimy cebule na cienkie krążki. Jajka mieszamy z mąką, solą i pieprzem. W rondelku rozgrzewamy olej, krążki zamaczamy w cieście i smażymy.

11:08, ewolucjawkuchni , przekąski
Link Komentarze (2) »
wtorek, 04 października 2011

Smażone pomidory to absolutny rarytas, niestety troszkę kaloryczny. Świetny pomysł na imprezową przekąskę lub "podgryzacz" do wina i wieczornego filmu. Przepis znam od mojej mamy, która najprawdopodobniej wypatrzyła go w jednym z programów śniadaniowych. Dodam tylko, że smaki są świetnie skomponowane, dzięki czemu wszystko w tym daniu dobrze się dopełnia.

smażone pomidory

składniki:

  • dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe,
  • feta,
  • świeża bazylia,
  • jajko,
  • mąką
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Pomidory kroimy w grube plastry, posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy, aż bułka tarta się zarumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kroimy fetę na cienkie plastry, układamy na pomidorach. Dekorujemy bazylią i gotowe!

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl