ryby/owoce morza

wtorek, 16 kwietnia 2013

Uwielbiam krewetki. Właściwie więcej nie muszę pisać... Ostatnio udało nam się je kupić ugotowane i nieobrane. Jednym słowem odsyłam do zakupów w makro. Można je przygotować łatwo i szybko, a są na prawdę pyszne!

składniki;

  • pół kilograma krewetek,
  • trzy ząbki czosnku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sok z połowy cytryny,
  • posiekana pietruszka,
  • masło do smażenia.

przygotowanie;

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pietruszką, sokiem z cytryny oraz ostra papryką. Przygotowana pasta nacieramy krewetki, odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masełko i smażymy krewetki około 5 minutek. Smacznego ;)

krewetki

wtorek, 05 lutego 2013

Sandacz okazał się bardzo sympatyczną rybą. Całkiem przyjemny w smaku i łatwy do przygotowania.

sandacz pieczony z cytryną

składniki:

  • jeden sandacz wypatroszony i bez łusek,
  • plastry cytryny,
  • koperek,
  • masło,
  • sól;

przygotowanie:

Rybkę należy posolić. Do rozcięcia włożyć plastry cytryny (warto obrać ją wcześniej ze skórki), posypać koperkiem i włożyć łyżkę masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut i gotowe :)

sobota, 09 czerwca 2012

Zdecydowanie nie znoszę piłki nożnej, nawet mecze naszej reprezentacji nie interesują mnie ani odrobinkę. Moja antypatia okazała się nawet całkiem pożyteczna i obudziła nową falę kuchennej kreatywności. Miałam w piątek usmażyć dorsze, ale zamiast filetów kupiłam całe ryby, niestety dość małe. Planowałam je upiec w całości, ale miały łuski, nie chciałam wcale ich skrobać, więc postanowiłam zrobić filety. Po zdjęciu skóry całkiem się porozpadały, a po oddzieleniu od kręgosłupa miałam już praktycznie mięso mielone...(Może poszłoby mi łatwiej gdybym miała ostry nóż, ale nie mam, żeby się przypadkiem nie pociąć). Z mięsa mielonego zrobiłam "kotleciki", zalałam sosem pomidorowym, ozdobiłam grillowanymi warzywami i wyszło całkiem ok :)

Absolutnie nie napiszę, że mężczyźni mają spocząć na kanapie, a kobiety iść do garów, ale przy gotowaniu można odrobinę skupić uwagę i nie słuchać tych wrzasków "domowych kibiców". Oby to Euro jakoś szybko minęło...

Podobno grecy na nazwę "ryba po grecku" przecierają oczy ze zdziwienia, dlatego przy tak ważnej okazji, jaką jest mecz Polska- Grecja, pozwoliłam sobie nadać rybie taką nazwę i ani myślę jej zmieniać.

ryba po grecku

składniki:

  • 2 małe dorsze (lub oszczędźcie sobie kłopotu i kupcie filety),
  • pół bułki,
  • jajko,
  • sól, pieprz, koperek, imbir (do ryby),
  • puszka pomidorków,
  • sól, pieprz, cukier (do sosu),
  • czerwone cebule,
  • cukinia,
  • pomidorki koktajlowe,oliwki,
  • bazylia (korzystamy już z wyhodowanej przez nas!).

przygotowanie:

Rybę siekamy drobno, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z wody bułkę, lepimy okrągłe kotleciki i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zabieramy się za sos pomidorowy.

Pomidory z puszki wlewamy na patelnię, doprawiamy, dusimy przez kilkanaście minut, można dodać też bazylię. Sosem zalewamy kotleciki.

Warzywa grillujemy na patelni do grillowania. Układamy na zalanej sosem rybie, posypujemy oliwkami i świeżą bazylią. Przed podaniem wkładamy na kilkanaście minut do piekarnika, żeby wszystko się przegryzło i gotowe!

ryba po grecku 2

niedziela, 11 grudnia 2011

Sushi kojarzy się automatycznie z surową rybą. Robiłam wersję "po polsku" dlatego rolki przygotowałam z wędzonym łososiem i surimi. Krewetki też świetnie pasują do tego dania. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ryżu, niestety odrobinę pracochłonne. Zróbcie sushi w domu, to na prawdę świetna zabawa!

sushi

składniki:

  • ryż do sushi,
  • sól, cukier,
  • ocet ryżowy,
  • sos sojowy,
  • nori, czyli sprasowane algi,
  • wasabi - zielony chrzan,

zawartość rolek:

  • rybka - w oryginale surowa, ja używam wędzonego łososia,
  • surimi, krewetki,
  • awokado, ogórki,
  • według mnie świetnie sprawdzają się octowe przetwory ze słoiczków, np marynowane podgrzybki.

przygotowanie:

Ryż dokładnie płuczemy, aż woda będzie przejrzysta. Gotujemy 15 minut, na następne 15 minut zostawiamy pod przykryciem. Szklankę ryżu gotujemy w 1,25 szklanki wody. W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondelku podgrzewamy 2 łyżki octu, łyżkę cukru i szczyptę soli. Mieszamy ryż z sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Na bambusową matę kładziemy płat sprasowanych alg, kładziemy cienką warstwę ryżu, układamy składniki i zawijamy w wałeczek. Kroimy na kilka części. Przed włożeniem do buzi, maczamy w sosie sojowym :) Można też składniki zawinąć w arkusz alg, a ryż zostawić na zewnątrz. Trzeba odrobinę pokombinować...

sushi

Tagi: sushi
09:05, ewolucjawkuchni , ryby/owoce morza
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 października 2011

 

Na pieczone ziemniaki z wędzonym łososiem natknęłam się w "obiadach" Jamiego Oliviera. Niedługo później wybraliśmy się do Łeby, żeby zobaczyć wydmy. Z wycieczek przywozimy zazwyczaj "pamiątki", dziwnym trafem większość z nich nadaje się do zjedzenia. W nadmorskich miejscowościach zazwyczaj można kupić świeźo wędzony ryby, na dodatek w bardzo przyzwoitych cenach :) Mając w domu kawałek łososia, postanowiłam zrobić to szybkie i efektowne danie. 

ziemniaki z wędzonym łososiem

składniki:

  • ziemniaki,
  • gęsta, kwaśna śmietana,
  • szczypiorek,
  • wędzony łosoś,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy do połowy w krzyż, polewamy oliwą posypujemy dużą ilością soli i wkładamy na dwie godziny do nagrzanego piekarnika. (Jeśli nie macie tyle czasu, po prostu ugotujcie całe ziemniaki i dopiero wtedy je upieczcie.

Dwie godziny później...

Do miseczki wlewamy śmietanę, wystarczy ją posolić i popieprzyć. Do drugiej miseczki wrzucamy pokrojony szczypior. Wędzonego łososia kroimy na małe plasterki, wyciągamy z piekarnika ziemniaki. Obiad jest gotowy. Każdy na swoim talerzu powinien polać ziemniaka śmietaną, posypać szczypiorkiem i obłożyć łososiem. Smacznego!

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl