sałatki

poniedziałek, 07 listopada 2011

Sałatka cezar, cezara, czy cesarska, to oczywiście jedno i to samo. Przytoczony przepis jest oczywiście wariacją na ten temat :) Klucz do sukcesu tkwi moim zdaniem we własnoręcznie przygotowanym majonezie, ponieważ jest delikatny w smaku i bez żadnych konserwantów. Jeśli ktoś boi się, że majonez się zwarzy, lub nie ma czasu na jego przygotowanie, może oczywiście użyć kupowanego. Jest to sałatka kaloryczna, ale na pewno można pokombinować i zrobić wersję light (bez majonezu, grzanek i z pieczonym mięsem). Uwielbiam ją, ponieważ każdy składnik ma inną konsystencję... miękkie pomidorki, soczysta pierś z kurczaka i chrupiące grzanki... Polecam!

sałatka cezar

składniki:

  • pół sałaty lodowej,
  • słoik suszonych pomidorów,
  • dwie piersi z kurczaka,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • żółtko,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz, łyżka cukru,
  • łyżeczka musztardy,
  • dwie szklanki oleju,
  • kilka kropel wrzątku,
  • ząbek czosnku,
  • posiekana natka pietruszki.

przygotowanie:

Sałatę lodową rwiemy na kawałki, układamy na talerzu, posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy lekko przestygnie, układamy na sałacie.

A teraz czas na majonez! Jajko myjemy i sparzamy wrzątkiem. Żółtko wrzucamy do misy robota kuchennego, lub zwykłej miski, jeśli tego urządzenia nie posiadamy. Dodajemy musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy na wolnych obrotach. Jeśli robimy to ręcznie, najlepiej używać zwykłej trzepaczki i mieszać tylko w jedną stronę (to nie żart). Do tej mieszanki dolewamy malutkim strumyczkiem olej. Najlepiej jeśli są to malutkie porcje, zwłaszcza na początku. Oczywiście ani na sekundę nie przerywamy mieszania. Niestety nie warto używać oliwy z oliwek, jest zbyt intensywna w smaku. Raz wpadłam na taki pomysł, użyłam bardzo aromatycznej oliwy i majonez był, lekko mówiąc, paskudny. Po wlaniu całego oleju należy sparzyć majonez kilkoma łyżkami wrzątku, co nada mu biały kolor, dzięki czemu będzie wyglądał jak sklepowy ;). Teraz wystarczy tylko odłożyć filiżankę majonezu, dodać do niej sprasowany ząbek czosnku i posiekana pietruszkę. Tym sosem polewamy sałatkę.

Grzanki. Otóż, kiedyś zjadłam grzanki zrobione na patelni, na dodatek smażone na oleju. Zraziłam się do tego stopnia, że nie tknęłam ich  przez dobre dziesięć lat. Najlepiej po prostu wrzucić chleb tostowy do tostera (czyli w zasadzie zgodnie z jego przeznaczeniem), kiedy wyskoczą, kromki można natrzeć ząbkiem czosnku. Teraz wystarczy tylko pokroić tosty na małe grzaneczki, posypać nimi sałatkę i gotowe!

wtorek, 01 listopada 2011

Po wielu miesiącach fascynacji suszonymi pomidorami, wymyślaniu wszystkich możliwych wariantów ich zastosowania, po skosztowaniu niezliczonej ilości dań z ich wykorzystaniem, do dziś nie wiadomo kto pierwszy wpadł na pomysł tej sałatki, ja czy moja mama...? Jeśli macie w domu suszone pomidory, a na prawdę warto zawsze mieć je w swojej spiżarni, wystarczy dokupić sałatę, rukolę lub roszponkę i już jest efektowna sałatka :) Zdjęcie jak widać z urlopu ;)sałatka z rukoli i suszonych pomidorów

składniki:

  • rukola,
  • suszone pomidory.

przygotowanie:

Umytą rukolę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zalewamy oliwą ze słoiczka po pomidorach. Nie da się zrobić prostszej sałatki :) antipasti

wtorek, 11 października 2011

Zanim jeszcze przyrządziłam swoje pierwsze krewetki, myślałam, że to bardzo skomplikowane. Prawda jest taka, że to wyjątkowo proste. Kupujemy w sklepie zwykłe krewetki królewskie, wrzucamy na patelnię i po kilku minutach danie jest gotowe.

 

krewetki

 

składniki:

  • krewetki królewskie, nie wiem jak duży macie apetyt, na zdjęciu jest około 250g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana pietruszka,
  • sól, pieprz,
  • kilka łyżek masła.

przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła (nie smażcie ich na oleju, to profanacja...), wrzucamy umyte krewetki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana pietruszkę, solimy i pieprzymy. Mieszamy, smażymy po 2-3 minutki z każdej strony.

Tak przygotowane krewetki można użyć do zrobienia prostej sałatki. Można ją zrobić z kilku liści sałaty, odrobiny cebuli i pomidora, na wierzch oczywiście układamy usmażone krewetki. Najlepszym sosem jest ten, który powstał na patelni podczas smażenia, jednak nie warto polewać nim sałaty, kiedy jest jeszcze gorący. I oczywiście mój ulubiony dodatek do wszystkich sałatek czyli paluchy grissini.

krewetki sałatka

poniedziałek, 03 października 2011

Sałatka przypominająca trochę caprese. Ale jest to wersja wyjątkowo dietetyczna. Zamiast mozarelli użyłam kolorowych pomidorów. Wygląda efektownie, świetnie smakuje jako dodatek do mięsa.

caprese

składniki:

  • kolorowe pomidory lima,
  • bazylia,
  • oliwa, sól, pieprz.

Kroimy pomidorki, układamy na przemian czerwone i pomarańczowe, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, dekorujemy listkami bazylii.

pomidory lima

Zrobienie sałatki z szynką jest bardzo proste. Sałatka jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Jej zrobienie trwa tylko kilka minut, dostarcza witamin i można ją zabrać wpojemniku do pracy lub na uczelnię.

sałatka z szynką

składniki:

  • kilka liści sałaty lodowej, masłowej lub mixu sałat,
  • pomidor,
  • pół papryki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • kilka plastrów szynki,
  • odrobina oliwy, soku z cytryny, sól, pieprz, ulubione zioła.

przygotowanie:

Rwiemy sałatę ( nie kroimy), pomidora i paprykę kroimy na kawałki, cebulę kroimy na piórka,układamy na talerzu, na wierzch kładąc szynkę. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy mieszamy i polewamy tą miksturą sałatkę. Na koniec posypujemy siekanymi ziołami, ja użyłam pietruszki.

11:40, ewolucjawkuchni , sałatki
Link Dodaj komentarz »

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl