zupy

wtorek, 25 października 2011

Zupę cebulową jadłam tylko kilka razy, ale jest absolutnym hitem, ponieważ nie znam osoby, której by nie smakowała. Oczywiście możecie ją jeść jeśli się nie odchudzacie... Istnieje kilka wariantów podania, ja robię to zawsze tak jak moja mama czyli z rożkami z fetą, które pasują do większości zup-kremów. Dzień po zjedzeniu tej zupy okazało się, że z resztą, która została można zrobić coś na prawdę zaskakującego, ale o tym napiszę jutro...

zupa cebulowa

składniki:

  • 2kg cebuli,
  • pól kostki masła,
  • bulion,
  • ugotowana marchewka, dwa ugotowane ziemniaki,
  • sól, pieprz,
  • ciasto francuskie i feta

przygotowanie:

Wszystkie cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Na patelni, na bardzo małym ogniu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i koniecznie ją solimy (lepiej się udusi). Teraz musicie zarezerwować trochę czasu na stanie nad patelnią i mieszanie cebuli aż będzie miękka i solidnie uduszona. Cebulę wrzucamy do garnka i dolewamy około trzech szklanek bulionu, dorzucamy gotowane warzywa i miksujemy. Nie należy miksować bardzo dokładnie, ponieważ nie chcemy uzyskać konsystencji zupki dla niemowlęcia, doprawiamy.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, kładziemy na każdym kawałek fety, zaklejamy tworząc trójkąty i pieczemy 15 minut w dwustu stopniach.

08:57, ewolucjawkuchni , zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 września 2011

 

Zupa z dyni z tego przepisu, to zupa-krem. Z tego powodu, należy zastanowić się co do niej

podać, aby stanowiła treściwy posiłek. Moim zdaniem makaron lub ryż mogą zepsuć efekt,

dlatego do zupy z dyni podaję pikantne podpłomyki. Jeśli postanowicie wlać zupę do

wydrążonej dyni, efekt będzie bardzo ciekawy.

 

zupa z dyni

 

 

Pikantne podpłomyki:

składniki:

  • dwie szklanki mąki,
  • ciepła woda do wyrobienia ciasta,
  • cztery łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, curry,
  • świeże lub suszone zioła (ja używam oregano),
  • posiekana papryczka chilli.

Wsypujemy mąkę do miski, dolewamy tyle ciepłej wody, aby wyrobić ciasto o konsystencji

ciasta na pierogi. Następnie wlewamy oliwę i przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które

dzielimy na osiem części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, smażymy na

odrobinie oleju, na średnio rozgrzanej patelni, około dwóch minut z każdej strony.

 

pikantne podpłomyki

 

Zupa z dyni:

składniki:

  • włoszczyzna,
  • ziemniak,
  • niewielka dynia (około 3 - 4kg),
  • dwie cebule,
  • śmietana,
  • sól, pieprz, curry.

Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny z dodatkiem jednego ziemniaka. Dynię wydrążamy,

kroimy wyjęte z niej kawałki miąższu. Część z włóknami i pestkami wyrzucamy. Na patelni

dusimy dwie cebule, następnie dodajemy do nich cząstki dyni, dusimy chwilkę pod

przykryciem. Zawartość patelni przerzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym,

przyprawiamy i dusimy do momentu, aż cząstki dyni zmiękną. Czekamy chwilę, aż zupa

ostygnie, następnie dodajemy włoszczyznę oraz ziemniaka i miksujemy. Przelewamy do

wydrążonej, podgrzanej w piekarniku dyni.

zupa z dyni

 

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl