mięso

niedziela, 20 maja 2012

W ostatnią sobotę wróciłam do domu po zajęciach w porze już nie obiadu, a raczej obiadokolacji. W związku z tym za przygotowanie obiadu odpowiedzialny był Bartosz. Nie obawiałam się ani odrobinę, ponieważ znam jego fantazję :) ale na pewno nie spodziewałam się aż takiego efektu :). Podniósł sobie poprzeczkę biedaczek i teraz będę oczekiwała takich polędwiczek przynajmniej raz w miesiącu! Przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i praktycznie rozpływają się w ustach. Bez wątpienia była to zasługa kucharza, jednak ciężko z polędwiczek zrobić podeszwę, nie oczekujcie, że da się tak przygotować np schab.

grillowane polędwiczki

 

składniki:

  • polędwica wieprzowa (normalna, surowa, w jednym kawałku)
  • liście szpinaku,
  • ser pleśniowy,
  • masełko,
  • sos sojowy,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

przygotowanie:

Polędwicę kroimy na medaliony (tak, tak w medaliony, w plasterki to można sobie pokroić schab, a nie polędwicę) polewamy sosem sojowym, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy na godzinkę "do przegryzienia". Rozgrzewamy patelnię do grillowanie i skrapiamy odrobiną oleju. Kładziemy każdy medalion na patelnię na jedną minutę z każdej strony, dzięki temu będą usmażone, ale nie na tyle, żeby się wysuszyć w środku. Będą bardzo soczyste o przyjemnej konsystencji. W międzyczasie szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzanym już wcześniej masłem. Doprawiamy pieprzem, solą i ząbkiem czosnku. Do podsmażonego szpinaku dodajemy pokrojony ser pleśniowy i podgrzewamy aż się roztopi. Na talerzu układamy polędwiczki dookoła szpinaku i gotowe. Błyskawiczne i genialne. Smacznego ;)

09:50, ewolucjawkuchni , mięso
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 kwietnia 2012

Lubicie pasztet? Ja uwielbiam, ale niestety nie mam zaufania do pasztetów kupionych w sklepie. Dlatego sama go upiekłam, mając pewność, że do środka trafiły same dobre produkty. Próbowałam zredukować tłuszcz do minimum, ale troszeczkę niestety trzeba dodać, żeby się ładnie trzymał.

składniki:

  • kilogram mięsa z indyka, dobrze jeśli trafi się trochę tłuszczu,
  • ponad pół kilograma wątróbki z indyka,
  • pietruszka, kawałek selera, trzy marchewki,
  • zwykła bułka pszenna,
  • 2 jajka,
  • masełko,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.

przygotowanie:

Mięso i wątróbkę gotujemy razem z włoszczyzną w posolonej wodzie. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa razem z marchewkami (można je pominąć, ale moim zdaniem marchewki fajnie współgrają ze smakiem wątróbki) i nasączoną w powstałym bulionie bułką (nasączoną i wyciśniętą, jak do kotletów mielonych). Następnie do całej przemielonej masy wbijamy dwa jajka, solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek. Przekładamy do blaszki, smarujemy wierch masełkiem i pieczemy dobrą godzinkę w 180 stopniach.

Można też zrobić wersję baaardzo tłustą jeżeli ktoś nie liczy kalorii. Mięsko z indyka można zastąpić samymi podrobami (w moim przypadku były to podroby z dwóch gęsi i kaczki) a bułkę namoczyć w kaczym lub gęsim tłuszczu. Wierzch pasztetu przed pieczeniem też posmarować tłuszczem z kaczki lub gęsi, zamiast masłem. Jest to wersja bardzo tłusta, ale podobno tłuszcz właśnie jest nośnikiem smaku w potrawie ;) Nie muszę pisać, że druga wersja była wyśmienita, ale nie zdecydowałabym się jeść takiego pasztetu częściej niż tylko na święta.

pasztet z indyka


sobota, 18 lutego 2012

Dalsza część fotorelacji z walentynek :) Króliczek marynował się dwa dni i został upieczony na marchewce i cebuli. Nie zamieszczę zdjęć całego królika w brytfance, ponieważ nie każdy lubi oglądać wypatroszone zwierzątko futerkowe. Mimo wszystko, uważam że trzeba próbować nowych rzeczy. Zaznaczam też, że nie zjedliśmy domowego zwierzaka, który nam się znudził, tylko kupiliśmy już "sprawionego".

pieczony królik

składniki:

  • królik,
  • dwa ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • odrobina sosu sojowego,
  • 3 marchewki,
  • 3 cebule,
  • szklanka bulionu.

przygotowanie:

Królika nacieramy czosnkiem, sosem sojowym, majerankiem oraz odrobina soli i pieprzu. Zostawiamy przynajmniej na dobę w lodówce. Nasz króliczek marynował się dwa dni i muszę przyznać, że idealnie przeszedł smakiem. Marchewki i cebule obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem. Na warzywa kładziemy królika i wstawiamy do piekarnika na godzinę (180 stopni) ważne, aby naczynie było przykryte podczas pieczenia.

16:32, ewolucjawkuchni , mięso
Link Komentarze (3) »
piątek, 10 lutego 2012

Zawsze zastanawiałam się co zrobić, żeby mięso upieczone w cieście francuskim udało się zrobić bez zakalca. Odpowiedź okazała się banalna, wystarczy najpierw zainąć mięso w naleśnik. Dzięki temu zabiegowi, soki z mięsa, czy innego farszu, zostają zatrzymane przez naleśnik, a ciasto francuskie może się piec bez zakłuceń :)

pieróg francuski

składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • kilka pieczarek,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • naleśnik sporych rozmiarów,
  • żółtko,
  • sól, pieprz,
  • oregano.

przygotowanie:

Pierś z kurczaka posypujemy solą i pieprzem i smażymy kilkanaście minut pod przykryciem. Przesmażamy również kilka pieczarek pokrojonych w plasterki. Na osobnej patelni smażymy naleśniki (ciasto przygotowujemy z mąki, jajek, mleka i odrobiny oleju, robię to "na oko" więc ciężko mi podać dokładne proporcje). Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, kładziemy na nie wielki naleśnik. Na naleśnik kładziemy pierś z kurczaka i kładziemy pieczarki. Zawijamy najpierw naleśnik, potem sklejamy ciasto francuskie. Smarujemy żółtkiem, posypujemy suszonym oregano i wkładamy do piekarnika na 15-29 minut (200 stopni).

poniedziałek, 09 stycznia 2012

Zrobienie sajgonek teoretycznie nie jest trudne, jednak trzeba je usmażyć na głębokim tłuszczu. Temperatura oleju musi być idealna, inaczej sajgonki przykleją się do dna naczynia i rozpadną. Chcieliśmy tego uniknąć i upiekliśmy je zamiast smażyć. Dodatkowo dzięki temu zabiegowi sajgonki nie były tak kaloryczne, jak ich tradycyjna wersja.

 

pieczone sajgonki

składniki:

  • opakowanie papieru ryżowego,
  • kawałki mięsa z indyka,
  • kilka pieczarek,
  • dwie cebule,
  • marchewka,
  • niewielki kawałek kapusty,
  • sos sojowy,
  • łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Mięso kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w łyżeczce miodu wymieszanej z kilkoma kroplami sosu sojowego. Smażymy na patelni, po czym dodajemy wszystkie warzywa, sól i pieprz, dusimy 20 - 25 minut.

Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie około 2 sekund i kładziemy na deseczkę. Gdy mokry arkusz zmięknie, kładziemy na niego łyżkę wystudzonego farszu i zawijamy sajgonkę (zawijamy tak jak krokiet). Przygotowane zawiniątka układamy w blaszce do pieczenia chleba wysmarowanej oliwą. Wszystkie sajgonki polewamy po wierzchu kilkoma kroplami oliwy i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.

piątek, 06 stycznia 2012

Jest to pyszna grecka zapiekanka. Jednym ze składników są niedoceniane u nas bakłażany. Aby wszystko wyszło przyzwoicie trzeba pamiętać o jednej rzeczy. Przed obróbką termiczną bakłażanów, należy pokroić je na centymetrowe plastry, posolić i skropić sokiem z cytryny. Po dziesięciu minutach opłukać i dopiero wtedy zająć się ich grillowaniem. Ten zabieg pozwala pozbyć się nie chcianej goryczy.

grillowane bakłażany

składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół kilograma mięsa mielonego (wołowiny, cielęciny lub jagnięciny),
  • 80 ml białego wina,
  • odrobina chilli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka oregano,
  • posiekana natka pietruszki,
  • puszka pomidorów bez skórki.

sos beszamelowy:

  • 2 solidne łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • sól,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • pół szklanki tartego sera, najlepiej parmezanu.

przygotowanie:

Bakłażany tak jak wcześniej wspomniałam pozbawiamy goryczy, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 oC (z włączoną funkcją grilla), skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy z obu stron około 5-7 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy kilka minut, wrzucamy mięso, mieszamy i smażymy kilka minut. Po zarumienieniu mięsa wlewamy wino, dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy oraz doprawiamy solą i pieprzem, dusimy około 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Na małym ogniu, w rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Wlewamy mleko i mieszamy aż sos zgęstnieje, cały czas trzymając na małym ogniu. Zazwyczaj ignoruję zasady BHP oraz przeciwpożarowe i zawartość rondelka mieszam mikserem, nie zdejmując z włączonej kuchenki. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie powstawania grudek, jednak nie biorę odpowiedzialności za ewentualny pożar ;)

Po przygotowaniu wszystkich składników można już przygotować zapiekankę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy: bakłażany-sos mięsny-bakłażany-sos mięsny-bakłażany-sos beszamelowy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

moussake

Tagi: moussaka
16:14, ewolucjawkuchni , mięso
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 grudnia 2011

Nic trudnego. Kupujemy kurczaka, osadzamy na butelce i pieczemy...:) Dla mnie to żadna egzotyka, ale niektórych zaskakuje. To najlepszy sposób na upieczenie kurczaka w domowych warunkach. Dzięki płynowi w butelce jest bardzo soczysty, ale jest pieczony w piekarniku, więc ma chrupiącą skórkę.

kurczak na butelce

składniki:

  • kurczak,
  • sos worcester,
  • sól, pieprz
  • wino,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

przygotowanie:

Kurczaka należy umyć, a następnie natrzeć go solą, pieprzem i sosem worcester. W międzyczasie przygotowujemy butelkę po piwie, do której wlewamy mieszaninę wody i wina (1:1) do połowy wysokości butelki. Do tej mieszaniny wrzucamy liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Kurczaka sadzamy na butelkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 do 2 godzin w 180 stopniach, w zależności od wielkości kurczaka.

    środa, 16 listopada 2011

    Jest to proste danie, które na dodatek wygląda niezwykle efektownie. Jest przyjemną odskocznią po jedzeniu w kółko zwykłych, pieczonych udek. Mięso z kurczaka, duszone pieczarki i wędzony (na zimno!) boczek świetnie się komponują. Udka są dzięki temu miękkie i przesiąknięte smakiem wędzonki. Boczek oprócz "oddania" smaku, spełnia funkcję wspaniałej, chrupiącej skórki, pieczarki natomiast przełamują smak mięsa i wprowadzają nową nutę smaku. Jeśli liczycie kalorie, boczek możecie zastąpić wędzoną na zimno szynką, natomiast zamiast duszonych pieczarek można użyć suszonych śliwek.

    udka z kurczaka w boczku

    składniki:

    • 6 udek z kurczaka (bez pałki) z wyciętą kością,
    • 200 gram pieczarek,
    • cebula,
    • 6 dużych plastrów boczku, lub 12 jeżeli są małe, ważne, żeby boczek był wędzony na zimno,
    • odrobina sosu sojowego,
    • sól, pieprz,
    • ulubione zioła,
    • liść laurowy, ziele angielskie.

    przygotowanie:

    Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki. Podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, solimy, pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy gaz. Pieczarki przez dodanie soli puszczą sok i będą się pod przykryciem dusić. Sprawdzamy, czy w udku nie ma kości i pozbywamy się skóry z mięsa. W miejsce po kości wkładamy tyle pieczarek z cebulą, ile się zmieści. Każde udko zawijamy w boczek, tak aby końce plasterka były na dole udka. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma kroplami sosu sojowego, posypujemy ziołami, do naczynia wkładamy również liść laurowy i ziele angielskie. Pieczemy 30-40 minut w rozgrzanym do dwustu stopni piekarniku.

    udka z kurczaka z pieczarkami

    środa, 05 października 2011

    Nie będę koloryzować i od razu napiszę, że zrobienie tej potrawy jest trudne. Myślałam, że wszystko zajmie mi jakąś godzinkę, a przedłużyło się do trzech... Jeśli macie wolną chwilę, watro spróbować.

    faszerowany kurczak

    składniki:

    • kurczak,
    • garść drobiowego mięsa mielonego,
    • 2-3 wątróbki z indyka,
    • pół kilograma pieczarek,
    • jajko,
    • bułka,
    • sól, pieprz.

    przygotowanie:

             Przez otwór na dole kurczaka wycinamy korpus. Trzeba mieć mały ostry nóż i delikatnie szukać każdej kosteczki. Można wyciąć też kostki z udek, ale to wyższa szkoła jazdy. Efekt przedstawiony na drugim zdjęciu.

             Smażymy pokrojone pieczarki, dodajemy do nich pokrojoną wątróbkę i dalej smażymy. Następnie studzimy i mieszamy z mięsem mielonym. Do mięsno-pieczarkowej masy dodajemy rozmoczoną bułkę, jajko i doprawiamy.

             Tę masę wkładamy do wnętrza kurczaka, zaszywamy i pieczemy około dwóch godzin. Naczynie do pieczenia wypełniłam też cebulą i pieczarkami, a kurczaka posmarowałam lekko sosem sojowym z miodem.

    piątek, 23 września 2011

     

    Napisanie, że żeberka w miodzie są moim autorskim pomysłem, byłoby ewidentnym

    plagiatem. Przyrządził je kiedyś mój tata. Metodą prób i błędów, doprowadził przepis do

    perfekcji, a następnie podzielił się recepturą ze mną. Samo przygotowanie zajmuje chwilę,

    jednak żeberka muszą spędzić trochę czasu w piekarniku.

     

    żeberka w miodzie

     

    Składniki:

    • żeberka wieprzowe z dużą ilością mięsa,
    • miód,
    • ciemny sos sojowy,
    • sól, pieprz.

    Żeberka kroimy na plastry, tak aby w każdym kawałku był jeden kawałek kości. Następnie

    mieszamy w miseczce miód, sos sojowy, pieprz i sól. Dokładnie obtaczamy mięso w zalewie i

    odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczy przełożyć je do naczynia

    żaroodpornego ( koniecznie z pokrywką!) i piec w 180 - 200oC. Ciężko podać konkretny czas,

    to zależy od grubości kawałków, zazwyczaj zajmuje to około godziny. Ważne żeby żeberka

    miały brązowo-złocisty kolor i były miękkie.

     

     

    ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

    Flag Counter Durszlak.pl