sobota, 18 lutego 2012

Dalsza część fotorelacji z walentynek :) Króliczek marynował się dwa dni i został upieczony na marchewce i cebuli. Nie zamieszczę zdjęć całego królika w brytfance, ponieważ nie każdy lubi oglądać wypatroszone zwierzątko futerkowe. Mimo wszystko, uważam że trzeba próbować nowych rzeczy. Zaznaczam też, że nie zjedliśmy domowego zwierzaka, który nam się znudził, tylko kupiliśmy już "sprawionego".

pieczony królik

składniki:

  • królik,
  • dwa ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • odrobina sosu sojowego,
  • 3 marchewki,
  • 3 cebule,
  • szklanka bulionu.

przygotowanie:

Królika nacieramy czosnkiem, sosem sojowym, majerankiem oraz odrobina soli i pieprzu. Zostawiamy przynajmniej na dobę w lodówce. Nasz króliczek marynował się dwa dni i muszę przyznać, że idealnie przeszedł smakiem. Marchewki i cebule obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem. Na warzywa kładziemy królika i wstawiamy do piekarnika na godzinę (180 stopni) ważne, aby naczynie było przykryte podczas pieczenia.

16:32, ewolucjawkuchni , mięso
Link Komentarze (3) »
środa, 15 lutego 2012

Bardzo chciałam zrobić tiramisu, ale nie miałam czasu kupić podłużnych biszkoptów, czyli przez przypadek wyszedł torcik. Okazał się strzałem w dziesiątkę :) Zdecydowanie polecam!

torcik tiramisu

składniki:

  • 4 jajka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500g serka mascarpone,
  • 4 żółtka,
  • 6 łyżek cukru.
  • kubek mocnej kawy,
  • amaretto (sami oceńcie na ile możecie sobie pozwolić :))
  • pół gorzkiej czekolady.

przygotowanie:

Ubijamy jajka z cukrem, powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut, aż brzegi biszkoptu będą odstawać os blaszki. Pod żadnym pozorem nie wolno sprawdzać patyczkiem :)

4 jajka przeznaczone na krem należy umyć i sparzyć wrzątkiem. Następnie żółtka ubijamy z cukrem, stawiamy naczynie z żółtkami nad garnkiem z wrzącą wodą i nadal ubijamy, aż zauważycie, że powstały krem zaczyna przylepiać się do ścianek naczynia (powstanie taka klejąca pianka). Studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone.

Parzymy mocną kawkę, studzimy, dolewamy amaretto.

Biszkopt kroimy na dwie części (w poziomie :)). Pierwszą część nasączamy kawką, smarujemy połową kremu. Drugą część biszkoptu nasączamy kawką i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą. Torcikowi, przed podaniem, dobrze zrobi kilka godzin w lodówce.

00:00, ewolucjawkuchni , wypieki
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 lutego 2012

Zawsze zastanawiałam się co zrobić, żeby mięso upieczone w cieście francuskim udało się zrobić bez zakalca. Odpowiedź okazała się banalna, wystarczy najpierw zainąć mięso w naleśnik. Dzięki temu zabiegowi, soki z mięsa, czy innego farszu, zostają zatrzymane przez naleśnik, a ciasto francuskie może się piec bez zakłuceń :)

pieróg francuski

składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • kilka pieczarek,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • naleśnik sporych rozmiarów,
  • żółtko,
  • sól, pieprz,
  • oregano.

przygotowanie:

Pierś z kurczaka posypujemy solą i pieprzem i smażymy kilkanaście minut pod przykryciem. Przesmażamy również kilka pieczarek pokrojonych w plasterki. Na osobnej patelni smażymy naleśniki (ciasto przygotowujemy z mąki, jajek, mleka i odrobiny oleju, robię to "na oko" więc ciężko mi podać dokładne proporcje). Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, kładziemy na nie wielki naleśnik. Na naleśnik kładziemy pierś z kurczaka i kładziemy pieczarki. Zawijamy najpierw naleśnik, potem sklejamy ciasto francuskie. Smarujemy żółtkiem, posypujemy suszonym oregano i wkładamy do piekarnika na 15-29 minut (200 stopni).

wtorek, 07 lutego 2012

Są to takie magiczne rureczki, które można wypełnić serkiem lub dowolną pastą i podać jako imprezowe kanapeczki. Zbliża się parapetówka w naszym nowym mieszkanku, więc jeśli tylko uda mi się zrobić rurkowe kanapeczki i zdjęcia, podzielę się nimi oczywiście. Do przygotowania tych rureczek potrzebne są specjalne "foremki rurki", do pieczenia rurek z kremem.

rurki kanapkowe

składniki:

  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru, sól do obtoczenia.

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w posłodzonej, ciepłej wodzie. Dolewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, kroimy na cienkie, długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Pieczemy przez 10 minut w dwustu stopniach.

piątek, 03 lutego 2012

Słodzę sobie już w tytule, ale ciasto zrobiło furorę. Wygląda niepozornie, ale zapewniam, że smakował wspaniale :)

sernik podwójnie czekoladowy

składniki:

  • paczka piegusków,
  • 800g serka waniliowego,
  • 400 ml kremówki,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • odrobina mleka,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • dwie białe i dwie gorzkie czekolady.

przygotowanie:

Czekolady rozpuszczamy. Oczywiście białe i ciemne osobno. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, po czym dodajemy kilka kropel zimnego mleka. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy serek waniliowy, żelatynę i mieszamy. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy białą czekoladę - miksujemy. Do drugiej części dodajemy gorzką czekoladę - miksujemy. Do blaszki kruszymy opakowanie piegusków, wylewamy białą masę, wygładzamy, wylewamy ciemną masę, wygładzamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na trzy godziny.

wtorek, 31 stycznia 2012

Nazwa brzmi według mnie wspaniale, oznacza pastę z bakłażanów z dodatkiem tahini. Ta kombinacja składników obniża poziom cholesterolu we krwi, więc jeśli macie z nim problemem warto spróbować. Po za tym świetnie smakuje. Jedząc baba ghanoush po raz pierwszy, nie mogłam rozpoznać składników i byłam przekonana, że użyto do jej przygotowania wędzonej ryby. Tak więc smak jest dość orientalny, a pasta bardzo zdrowa, zatem marsz do kuchni i do roboty!

baba ghanoush

składniki:

  • dwa bakłażany,
  • główka czosnku,
  • dwie łyżki pasty tahini,
  • sok z jednej cytryny,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • posiekana natka pietruszki,
  • oliwa do polania.

pieczone bakłażany

przygotowanie:

Nakłuwamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika na pół godziny razem z główką czosnku (włączamy w piekarniku grill i nastawiamy na dwieście stopni). Przewracamy podczas pieczenia, aby skórka zarumieniła się z każdej stromy. Bakłażany po wystygnięciu obieramy ze skórki, wyrzucamy część z nasionkami i miksujemy razem z ząbkami czosnku wyciśniętymi ze skórki. Dodajemy dwie łyżki tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny, odrobinę oliwy, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Przed podaniem polewamy oliwą.

niedziela, 29 stycznia 2012

Kapusta, którą można przyrządzić do dań z woka, lub podać jako element warzywny obiadu.

kapusta po chińsku

składniki:

  • ćwierć główki małej, białej kapusty,
  • bulion warzywny,
  • sos sojowy,
  • łyżeczka octu,
  • oliwa czosnkowa,
  • łyżeczka cukru,
  • curry,
  • sól i pieprz.

przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, solimy, lekko wygniatamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Doprawiamy do smaku podanymi przyprawami i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dolewamy kilka łyżek bulionu i dusimy około 30-40 minut, aż całkowicie zmięknie. Przez cały ten czas należy pilnować, żeby na patelni była odrobina bulionu, a kapusta się nie przypaliła.

sobota, 28 stycznia 2012

Jeśli ktoś lubi szpinak, to nie ma możliwości, że nie polubi tych pierogów. Robiłam ostatnio pierogi z mięsem i zostało mi trochę ciasta, więc przygotowałam farsz szpinakowy. Okazało się, że warzywna wersja zdecydowanie przebiła mięsną.

pierdogi ze szpinakiem

składniki:

  • mąka pszenna,
  • ciepła woda,
  • szpinak,
  • żółty ser,
  • oliwa czosnkowa,
  • odrobina masła,
  • czosnek,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na oliwie czosnkowej, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie trzemy żółty ser (Sami zdecydujcie ile sera macie ochotę zjeść. U mnie to około jednej część sera na dwie części szpinaku) i dodajemy go do ostudzonego szpinaku. Ciasto przygotowujemy z mąki i ciepłej (nie gorącej!) wody. Wycinamy kółka, które wypełniamy przygotowanym farszem i gotujemy dosłownie 3 minutki.

czwartek, 26 stycznia 2012

To ciasto jest połączeniem smaku słodkiego i kwaśnego. W osobach, które poczęstowałam wzbudziła skrajne emocje. Cztery osoby uznały ją za genialny pomysł, kolejne dwie nie były zachwycone kwaskowatym kremem i słodkim ciastem.

tarta limonkowa

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru,
  • jajko,
  • 100 gram masła

oraz

  • krem limonkowy z wczorajszego przepisu

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wypełniamy blachę do tarty i pieczemy w 200 stopniach od 10 do 15 minut. Gdy spód tarty ostygnie wypełniamy go kremem i dekorujemy plastrami limonki.

19:52, ewolucjawkuchni , tarty
Link Komentarze (2) »
środa, 25 stycznia 2012

Poszłam dziś do sklepu po mandarynki, a z półki "gapiły" się na mnie limonki. Beż żadnego konkretnego planu kupiłam cztery. Przyszłam do domu, a chwile później już jadłam krem limonkowy. Zrobienie go jest dużo mniej skomplikowane niż myślałam.

krem limonkowy, lemon curd

składniki:

  • pół kostki masła (masła przyzwoitej jakości, w żadnym wypadku margaryny!)
  • mała filiżanka cukru,
  • sok z dwóch limonek,
  • 3 jajka.

przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem. Solidnie! W garnuszku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy sok i jajka. Mieszamy cały czas! Nie siadamy, nie robimy sobie kawy, tylko mieszamy aż zgęstnieje. Potem wystarczy ostudzić i gotowe.

Jutro przepis na tartę z kremem limonkowym :) Zapraszam

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl