niedziela, 23 grudnia 2012

Zgodnie z zapowiedzią podaję dziś przepis na czekoladowe miseczki z czekolady. Ładnie wygląda deser podany w takim "naczyniu" zamiast w standardowym szkle. Wymagają wiele pracy i cierpliwości. Zdecydowanie czasochłonne.

miseczki z czekolady

potrzebne będą:

  • balony (8 sztuk),
  • 4 gorzkie czekolady,
  • garnek z wodą :)

przygotowanie:

Delikatnie nadmuchujemy balony. Aby na osiem miseczek wystarczyły 4 czekolady, balony nie mogą być zbyt duże. Na możliwie najniższym gazie podgrzewamy wodę w garnku. Stawiamy na nim miskę z pokruszoną czekoladą. Co kilka minut trzeba miskę zdjąć z garnka i rozmieszać. Generalnie chodzi o to, żeby czekolada nie zamieniała się w grudki, dzieje się tak, kiedy jest jej za gorąco. Kiedy już całkowicie się rozpuści trzeba ją odstawić na chwilę do ostygnięcia. Czekolada potrzebuje tyle czasu, żeby trochę zgęstnieć. JEŚLI WŁOŻYCIE BALON DO GORĄCEJ CZEKOLADY, NAJPRAWDOPODOBNIEJ BĘDZIECIE ZMYWAĆ CZEKOLADOWE PIEGI Z CAŁEJ KUCHNI. Balony pękają pod wpływem ciepła. Więc, kiedy czekolada będzie miała odpowiednia temperaturę (sprawdźcie palcem, czy masa po prostu nie parzy) wkładamy do niej balony i zamaczamy do wybranej wysokości. Odstawiamy do wystygnięcia na kilka godzin. Naciskamy delikatnie balonik powyżej miejsca do którego sięga czekolada, tak aby miseczka zaczęła się lekko odklejać. Odcinamy pętelkę balonika i powolutku spuszczamy powietrze. Należy usunąć wypompowany balonik i gotowe :)

miseczki czekoladowe

miseczki czekoladowe

09:01, ewolucjawkuchni , dodatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 grudnia 2012

Na te święta zamiast ciasta czekoladowego robimy deser. Wiecie już w czym go podamy? Zapraszam jutro na instrukcję wykonania takich naczynek ;)

miseczki czekoladowe

I już tradycyjnie odsyłam na nasz drugi blog gdzie są już nowe podusie :)

http://ewolucjaszyje.blox.pl

ręcznie malowana poduszka

16:45, ewolucjawkuchni , dodatki
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 grudnia 2012

Dziś trochę inaczej niż zwykle, bo nie do końca kulinarnie. Mikołaj przyniósł mi w tym roku farbki do malowania ubrań, więc od wczoraj powstają poszewki na jaśki :) Jedna jest kolorowa - z sową, druga to ziewający kotek Simona :) Myślicie, że to dobry prezent na święta?

ręcznie malowana poduszka

ręcznie malowana poduszka

Więcej poduszek pojawi się w najbliższym czasie na ewolucjaszyje.blox.pl

piątek, 14 grudnia 2012

Mój tata robił czasem to "danie" w niedzielne poranki. Czekaliśmy z niecierpliwością, aż specjał się upiecze, a potem parzyliśmy swoje języki gryząc bułkę z gorącym jajkiem w środku! Takie śniadanko przygotowuje się dłużej niż zwykłą jajecznicę, ale warto na nie czekać :)

jajko w bułce

składniki:

  • bułka,
  • jajko,
  • odrobina masła,
  • kilka plastrów salami lub ulubionej szynki,
  • sól,
  • odrobina szczypiorku,
  • ewentualnie plaster sera.

Przygotowanie:

Bułkę wydrążamy w środku, smarujemy masłem, szczelnie wykładamy szynką, wbijamy jajko, solimy i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (około 200 stopni).  Można pod koniec pieczenia przykryć bułkę plastrem sera. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Gotowe. Uważajcie, żeby nie oparzyć sobie języka ;)

08:29, ewolucjawkuchni , śniadania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 grudnia 2012

Są trzy kategorie kartaczy. Prawdziwe, czyli z surowych i ugotowanych ziemniaków. Moje ulubione, czyli z ciasta na kluski śląskie. Oszukane, czyli z ugotowanych ziemniaków z mąką pszenną. Przepis będzie na te ostatnie.

katracze

składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • ugotowane mięso z indyka,
  • 3 cebule,
  • sól, pieprz,
  • majeranek.

przygotowanie:

Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na patelni. Ugotowane mięso (trudno powiedzieć ile dokładnie, u mnie około 150 gram) mielimy, następnie mielimy smażoną cebulkę i mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dzięki cebulce mięso nie jest suche i nie rozsypuje się po przekrojeniu kartacza. Ugotowane ziemniaki również mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy z mąką w stosunku 3:1, zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy, grube placki, wypełniamy mięsem i zaklejamy. Gotujemy dobre 15 minut w osolonej wodzie, podajemy z okrasą z cebulki, boczku, lub cebulki i boczku :) Smacznego!

kartacze

sobota, 01 grudnia 2012

Upieczone od niechcenia, ot tak w sobotnie popołudnie. Wpadła moja przyjaciółka, przyjechali bracia i okazały się bardzo potrzebne i upieczone w najlepszym momencie. Nie muszę pisać jakie pieguski są pyszne i wspaniałe. Kto lubi czekoladę, ten wie :)

pieguski

składniki:

  • trzy szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • dwa jajka,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dwie czekolady mleczne.

przygotowanie:

 Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy dwie posiekane czekolady. Formujemy kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy malutkie placuszki, i pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.

środa, 21 listopada 2012

Dostaliśmy przewspaniałe wyróżnienie :) Nagroda utwierdziła nas w przekonaniu, że FAJNIE jest prowadzić blog kulinarny. Zostaliśmy nominowani przez blog Z CHATY NA KOŃCU WSI, za co bardzo dziękujemy!

 

Zasady wyróżnienia: ,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę" Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował."

Odpowiadamy na pytania:

1.Pomidory, czy ogórki? Pomidory

2.Kuchnia francuska, czy włoska? Włoska

3.Jabłko, czy gruszka? Gruszka

4.Na słodko, czy na słono? Na słono

5.Smak dzieciństwa? Chlebek turecki

6.Ulubiony deser? Mus czekoladowy

7.Czekolada gorzka czy mleczna? Mleczna

8.Kiszone, czy konserwowe?  Kiszone

9.Truskawki, czy maliny? Wybór jest zbyt trudny!!

10. Budyń, czy kisiel? Budyń

11.Ciasto kruche, czy drożdżowe? Kruche

Nasze pytania:

  1. Rano, czy wieczorem?
  2. CocaCola, czy Pepsi?
  3. Piwo pszeniczne, czy chmielowe?
  4. Jajecznica, czy sadzone ?
  5. Magda Gessler, czy Pascal Brodnicki?
  6. Śniadanie w łóżku, czy przy stole?
  7. Kawa czarna, czy z mlekiem?
  8. Nicolas Cage, czy Brad Pitt?
  9. Na ostro, czy łagodnie?
  10. Kot, czy pies?
  11. Lato, czy jesień?

Blogi, które nominujemy:

  1. http://kuchennefascynacje.blox.pl
  2. http://troche-bardziej.blogspot.com
  3. http://bluespoon.blox.pl
  4. http://umyjszpinak.blogspot.com
  5. http://timetodosomethinfun.blogspot.com
  6. http://obiadnasniadanie.blogspot.com
  7. http://manufakturaciastek.blox.pl
  8. http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com
  9. http://paulinka-to-ja.blogspot.com
  10. http://lepszysmak.wordpress.com
  11. http://wkuchennymraju.pl


09:44, ewolucjawkuchni , inne :)
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 listopada 2012

Czy Was też już to dopadło? Za oknem jest paskudnie, czas wyjąć z szafy rękawiczki, a po godzinie szesnastej jest szaro i ciemno, można już tylko położyć się na kanapie i czekać na sen... Przez to wszystko zapomniałam o urodzinach Ewolucji w kuchni. Malutką odrobinę słońca znalazłam na zdjęciu zrobionym w maju, kiedy jedliśmy sobotnią jajecznicę na terasie. Może Wam też przyniesie odrobinę wiosennego ciepła.

słoneczny taras

Drugie słoneczne zdjęcie...Pamiętacie jeszcze panikę w związku z azjatyckimi biedronkami? Jakiś czas temu alarmowano, że owady te zbyt szybko się mnożą i są wyjątkowo żarłoczne, przez co mogą wyprzeć naszą polską biedronkę! W wakacje, ku ogromnej radości Bartka, przyłapaliśmy takie dwie na gorącym uczynku! Po przeliczeniu kropek wszystko stało się jasne... To nie nasze rodzime siedmiokropki, to azjatyckie potwory!

azjatyckie biedronki

07:51, ewolucjawkuchni , inne :)
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 października 2012

Wystawiłam za okno doniczkę z ziemią, miałam zamiar posiać w niej jakieś zioła, przeciągało się to w czasie niemiłosiernie i coś samo się zasiało :). Jeden samotny koperek :) Wyrósł piękny i dorodny, zakwitł i zakończył swój żywot w słoiku z kiszonymi ogórkami.

kwitnący koper

07:56, ewolucjawkuchni , zioła
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 08 października 2012

Nie jesteśmy wegetarianami, weganami tym bardziej nie, ale praca w bezmięsnej restauracji odcisnęła swoje piętno na moim gotowaniu. Przepis na te babeczki poznałam w pracy, ale w domu upiekłam je jeden jedyny raz, wieki temu. Prosty przepis został przejęty przez moich braci (tak, faceci mogą piec ciasta!) i teraz, żeby je upiec muszę prosić ich o przypomnienie mi receptury. Są na prawdę pyszne i wspaniałe, robi się je szybko i podobno nie zdarza się, żeby nie wyszły!

muffiny bananowe

składniki:

  • 4 banany,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • niecała łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka cukru (można dać ciut mniej, banany same w sobie są słodkie).

przygotowanie:

Miksujemy banany (nie wolno ich miksować na kompletna papkę) wlewamy olej, mieszamy, dodajemy wszystkie sypkie składniki - mieszamy. Przelewamy do formy do pieczenia babeczek i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl