czwartek, 22 września 2011

Pieczone ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa lub efektowną przekąską. Jeśli podaję je

np. na kolację, zazwyczaj przygotowuję do nich sos, najlepiej czosnkowy na bazie majonezu.

Jeśli będą dodatkiem do obiadu, wystarczy przygotować je według podstawowego przepisu, są

tak dobre, że same się obronią :)

 

pieczone ziemniaki

 

 

Pieczone ziemniaki z ziołami:

składniki:

  • ziemniaki,
  • sól, pieprz,
  • zwykła oliwa lub zalewa pozostała po suszonych pomidorach,
  • ulubione zioła, ja używam świeżego oregano i bazylii.

Ziemniaki należy dokładnie umyć i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć do

blaszki lub naczynia żaroodpornego. Polać oliwą (zazwyczaj polewam ziemniaki oliwą, która

zostaje po suszonych pomidorach). Tak przygotowane ziemniaki wystarczy posypać solą,

pieprzem i ziołami. Piec w 200oC, aż będą złoto-brązowe.

1 ... 11 , 12 , 13
 

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl