poniedziałek, 07 października 2013

Nie trzeba właściwie pisać dużo na temat tego zestawu. My uwielbiamy takie połączenia, czyli łagodna kremowa zupa i tarta serowa o wyraźnym serowym smaku. Py-cho-ta!

 

zupa cukiniowa

Tarta serowa

składniki: 1,5 szklanki mąki,

  • pół kostki masła,
  • odrobina lodowatej wody,
  • kulka sera mozzarella,
  • kawałek żółtego sera,
  • kawałek sera z niebieską pleśnią,
  • 2 jajka,
  • odrobina śmietany,
  • sól i pieprz.
    przygotowanie:

Z maki, zimnego masła i zimnej wody zagniatamy ciasto. Wody należy dolewać stopniowo po małej porcji, tylko tyle ile potrzeba do uzyskania odpowiednij konsystencji ciasta. Wylepiamy nim blaszkę do tarty i pieczemy w dwustu stopniach przez 10-15 minut (ciasto nakłuwamy widelcem!). Sery kroimy na kawałki, wsypujemy na ciasto i zalewamy miksturą z jajek i śmietany. Pieczemy około 15 minut w dwustu stopniach/

zupa z cukinii


składniki:

  • trzy cukinie,
  • ziemniak,
  • litr rosołu,
  • masełko,
  • czubryca, sól i pieprz,
  • płatki migdałów.

przygotowanie:
Cukinie obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle, ziemniaka gotujemy. Miękką cukinię i ziemniaka miksujemy, dodając powoli rosół, do uzyskania takiej konsystencji jaka nam odpowiada. Doprawiamy solą, pieprzem i czubrycą, podajemy z prażonymi migdałami.

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl