niedziela, 30 października 2011

Wariacja na temat szpinaku z fetą. Do zrobienia dosłownie w 15 minut. Ciasto francuskie niestety kupowane, ale zrobienie go w domu zajmuje zbyt dużo czasu i  na dodatek nie zawsze wychodzi. Użyliśmy do dekoracji oregano z naszej własnej, parapetowej hodowli. Suszyliśmy całe listki, w związku z czym, nasze oregano wygląda dużo lepiej niż "miazga" ze sklepu.

ślimaki szpinakowe

składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 400g mrożonego szpinaku,
  • opakowanie sera feta,
  • dwie łyżki masła,
  • sól, pieprz.

wykonanie:

Na maśle podsmażamy rozmrożony szpinak (jeśli oczywiście macie dostęp do świeżego to warto go użyć), solimy, pieprzymy, można też dodać czosnek. Dusimy kilka minut, dodajemy fetę i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie dzielimy na długie i wąskie prostokąty, wzdłuż każdego nakładamy farsz szpinakowy, zaklejamy i formujemy ślimaka. Smarujemy żółtkiem lub masłem i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy 15 minut w dwustu stopniach.

środa, 26 października 2011

Zgodnie z zapowiedzią zamieszczam przepis na placki z zupy cebulowej. Brzmi dość abstrakcyjnie, ale pomysł przeszedł nasze oczekiwania. Zaczęło się niewinnie, mieszając zmiksowaną zupę cebulową zauważyliśmy, że wygląda jak masa na placki ziemniaczane. Następnego dnia, wracając z pracy, Bartosz przekonał mnie, żeby zupę zamienić w placki.... Nie byłam przekonana, ale nie żałuję, spróbujcie koniecznie!

placki cebulowe

 

składniki:

  • połowa porcji zupy cebulowej z wczorajszego przepisu,
  • 3 jajka,
  • szklanka mąki.

przygotowanie:

Do zupy dodajemy jajka i mąkę, mieszamy dokładnie i smażymy na rozgrzanym oleju, dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Nie można dopuścić aby się mocno zarumieniły, ponieważ im mocniej brązowe, tym bardziej gorzkie. Kolor ze zdjęcia jest optymalny. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną.

wtorek, 25 października 2011

Zupę cebulową jadłam tylko kilka razy, ale jest absolutnym hitem, ponieważ nie znam osoby, której by nie smakowała. Oczywiście możecie ją jeść jeśli się nie odchudzacie... Istnieje kilka wariantów podania, ja robię to zawsze tak jak moja mama czyli z rożkami z fetą, które pasują do większości zup-kremów. Dzień po zjedzeniu tej zupy okazało się, że z resztą, która została można zrobić coś na prawdę zaskakującego, ale o tym napiszę jutro...

zupa cebulowa

składniki:

  • 2kg cebuli,
  • pól kostki masła,
  • bulion,
  • ugotowana marchewka, dwa ugotowane ziemniaki,
  • sól, pieprz,
  • ciasto francuskie i feta

przygotowanie:

Wszystkie cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Na patelni, na bardzo małym ogniu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i koniecznie ją solimy (lepiej się udusi). Teraz musicie zarezerwować trochę czasu na stanie nad patelnią i mieszanie cebuli aż będzie miękka i solidnie uduszona. Cebulę wrzucamy do garnka i dolewamy około trzech szklanek bulionu, dorzucamy gotowane warzywa i miksujemy. Nie należy miksować bardzo dokładnie, ponieważ nie chcemy uzyskać konsystencji zupki dla niemowlęcia, doprawiamy.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, kładziemy na każdym kawałek fety, zaklejamy tworząc trójkąty i pieczemy 15 minut w dwustu stopniach.

08:57, ewolucjawkuchni , zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 października 2011

Spaghetti to popisowe danie Bartosza. Nie będę się za dużo rozpisywać, tylko przytoczę przepis, który mój chłopak dopracowywał podobno przez całe studia.

spaghetti

składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego,
  • dwie puszki pomidorów,
  • oregano, bazylia,
  • pieprz czarny, pieprz cayenne lub papryczki piri-piri,
  • przyprawa do spaghetti,
  • makaron do spaghetti,
  • ser żółty.

przygotowanie:

Mięso smażymy na oleju lub oliwie. Po kilku minutach przyprawiamy, dodajemy zioła. Z niewyjaśnionych powodów nie solimy mięsa, ale zaufajcie, tak należy zrobić. Gdy mięso jest już usmażone dolewamy pomidory z puszek i dodajemy przyprawę do spaghetti. Dusimy kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, co zapobiega posklejaniu. Kluczowe jest ułożenie wszystkiego na talerzu! Należy układać warstwowo: makaron-sos-ser-makaron-ser-sos-ser, choć większość osób i tak wymiesza wszystko przed pierwszym kęsem :)

spaghetti

16:51, ewolucjawkuchni , makarony
Link Komentarze (1) »
sobota, 22 października 2011

W tym roku postanowiliśmy zrobić coś z dyni. Razem z mamą wybrałyśmy piękną dynię, z której powstała zupa (przepis jest już na blogu). Kilka dni później kupiłyśmy drugą, z której również powstała zupa, tym razem dla innego grona :). Mój szef w ramach "premii" rozdał pracownikom dynie z własnego ogrodu. Mieliśmy jeden pomysł, żeby wykorzystać ją do zrobienia tarty. Nie zapomnijcie zrobić z wydrążonej dyni lampionu!

tarta z dynią

 składniki:

 ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.

farsz:

  • mała miska wydrążonego środka dyni (bez pestek i włókien),
  • cebula,
  • pół fety,
  • kilka czarnych oliwek.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce.

Na patelni smażymy pokrojoną cebulkę, dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka. Wykładamy na upieczone ciasto, rozkładamy pokrojoną fetę, oliwki i zapiekamy w dwustu stopniach około 15-20 minut.





Przepis na przekąskę, najlepiej do piwa :) Czasem układam je na wierzchu sałatki z szynką. Niestety cebulowe krążki znajdują się w kategorii wysokokaloryczne...

cebulowe krążki

składniki:

  • dwie cebule,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

przygotowanie:

Kroimy cebule na cienkie krążki. Jajka mieszamy z mąką, solą i pieprzem. W rondelku rozgrzewamy olej, krążki zamaczamy w cieście i smażymy.

11:08, ewolucjawkuchni , przekąski
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 października 2011

Dzisiejsza zapiekanka, jak większość przepisów na tym blogu, wygląda, jakby zrobienie jej było bardzo pracochłonne. Prawda jest taka, że jak zwykle, jest to łatwa potrawa. Zrobienie jej zajmuje jakąś godzinkę (łącznie z pieczeniem!). Świetna propozycja dla osób, które lubią szpinak.

 

naleśniki ze szpinakiem

 

składniki:

naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • około szklanki mąki pszennej,
  • odrobina oleju, szczypta soli.

farsz:

  • 400 gram zamrożonego szpinaku (takiego, który po rozmrożeniu ma formę liści, a nie papki),
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • ząbek czosnku,
  • 2 serki pleśniowe,
  • sól, pieprz.

sos:

  • puszka pomidorów,
  • sól, pieprz, łyżka cukru,
  • ząbek czosnku.

ponadto:

  • mozzarella (1 kulka),
  • liście bazylii.

przygotowanie:

Ze składników na naleśniki robimy ciasto o konsystencji śmietany (w razie potrzeby dodać mąki lub mleka), na średnio rozgrzanej patelni smażymy placki.

W rondelku rozgrzewamy masło, czosnek i przyprawy, wrzucamy szpinak i dusimy aż będzie miękki. Dodajemy śmietanę i serki pleśniowe, dusimy jeszcze kilka minut.

W innym rondelku podgrzewamy zmiksowane pomidory z puszki, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i czosnkiem, dusimy kilka minut.

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz szpinakowy, zwijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym, układamy na wierch pokrojoną mozzarellę i posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w dwustu stopniach. 

naleśnik ze szpinakiem

wtorek, 11 października 2011

Zanim jeszcze przyrządziłam swoje pierwsze krewetki, myślałam, że to bardzo skomplikowane. Prawda jest taka, że to wyjątkowo proste. Kupujemy w sklepie zwykłe krewetki królewskie, wrzucamy na patelnię i po kilku minutach danie jest gotowe.

 

krewetki

 

składniki:

  • krewetki królewskie, nie wiem jak duży macie apetyt, na zdjęciu jest około 250g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana pietruszka,
  • sól, pieprz,
  • kilka łyżek masła.

przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła (nie smażcie ich na oleju, to profanacja...), wrzucamy umyte krewetki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana pietruszkę, solimy i pieprzymy. Mieszamy, smażymy po 2-3 minutki z każdej strony.

Tak przygotowane krewetki można użyć do zrobienia prostej sałatki. Można ją zrobić z kilku liści sałaty, odrobiny cebuli i pomidora, na wierzch oczywiście układamy usmażone krewetki. Najlepszym sosem jest ten, który powstał na patelni podczas smażenia, jednak nie warto polewać nim sałaty, kiedy jest jeszcze gorący. I oczywiście mój ulubiony dodatek do wszystkich sałatek czyli paluchy grissini.

krewetki sałatka

Najprostszy możliwy tort. Jest kilka zasad, których trzeba przestrzegać, aby wyszedł dobrze. Należy nasączyć biszkopt, warto też posmarować pierwszy blat biszkoptu niezbyt słodkim dżemem, lub ułożyć na nim owoce, krem nie może być zbyt słodki i... dekoracja! Musi być dekoracja, bez niej tort to tylko biszkopt z kremem.

 

tort

 

składniki:

biszkopt:

  • 5 jaj,
  • 12,5 kopiastych łyżek cukru,
  • 10 łyżek mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

mieszanka do nasączania:

  • duży kubek wody,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • solidny kieliszek wódki.

krem:

  • 500ml kremówki dobrej jakości,
  • dwie łyżki cukru.

oraz:

  • pół słoika dżemu truskawkowego,
  • kilka świeżych truskawek,
  • potarta na drobnych oczkach czekolada,
  • świeża mięta.

przygotowanie:

Ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. Delikatnie wsypujemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wlewamy do okrągłej blaszki posmarowanej masłem. Pieczemy w 180oC, aż biszkopt się zarumieni i będzie odstawał od boków blaszki. Wystudzony biszkopt kroimy na 3-4 blaty. Przygotowujemy mieszankę do nasączania. Ubijamy kremówkę z cukrem, wkładamy do lodówki. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy mieszanką, smarujemy dżemem i rozsmarowujemy część kremu. Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy, rozsmarowujemy krem, przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy cały rytuał. Wierzch tortu i jego boki smarujemy kremem. Posypujemy tartą czekoladą, dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną.

Świetny przepis na pożywne śniadanko. Wymaga trochę więcej czasu niż zalanie płatków mlekiem, ale warto czasem poświęcić chwilę, żeby zjeść coś dobrego. Wnętrze omletu można komponować na wiele sposobów, dlatego to danie nigdy się nie znudzi.

omlet

składniki:

  • 3 jajka,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • świeże zioła,
  • pomidor,
  • odrobina czosnku,
  • odrobina potartego, żółtego sera.

przygotowanie:

Na kilku kroplach oliwy smażymy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną czosnku. W miseczce mieszamy jajka z łyżką jogurtu, dodajemy posiekane zioła, solimy i pieprzymy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę jajeczną, smażymy pod przykryciem kilka minut na wolnym ogniu. Kiedy wierzch omletu się zetnie, kładziemy na niego pomidora, posypujemy serem, składamy na pół i podgrzewamy jeszcze chwilę na patelni. Po przełożeniu na talerz dekorujemy świeżymi ziołami.

 
1 , 2 , 3

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl