sobota, 28 września 2013

racuszki lackberga

Od czego zacząć nie wiadomo... Przerwa na blogu spowodowana oczywiście narodzinami naszego małego żuczka. A każdy dzień wygląda tak jak na zdjęciu, kawę piję tylko siedząc na podłodze obok bazy córeczki, jem w biegu, a do wszystkiego zbliżają się małe rączki, które tylko czekają żeby coś spsocić.

Niedawno miałam urodziny i w związku z tym mam kilka nowych książek kulinarnych na półce. Wśród nich "Smaki z Fjällbacki" czyli książka kucharski Camilli Läckberg. Autorka podaje przepisy na potrawy znane jej z rodzinnej Fjällbacki, czyli miasta w którym dzieje sie akcja pisanych przez nią genialnych kryminałów.

Dziś udało nam się usmażyć eksta-szybkie racuszki ze wspomnianej wcześniej książki.

składniki:

  • 450 ml mąki,
  • 150 ml cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;

przygotowanie:

Składniki dokładnie mieszamy, smażymy małe placuszki na niezbyt gorącej patelni. podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub śmietanką.

 

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl