sobota, 28 kwietnia 2012

Lubicie pasztet? Ja uwielbiam, ale niestety nie mam zaufania do pasztetów kupionych w sklepie. Dlatego sama go upiekłam, mając pewność, że do środka trafiły same dobre produkty. Próbowałam zredukować tłuszcz do minimum, ale troszeczkę niestety trzeba dodać, żeby się ładnie trzymał.

składniki:

  • kilogram mięsa z indyka, dobrze jeśli trafi się trochę tłuszczu,
  • ponad pół kilograma wątróbki z indyka,
  • pietruszka, kawałek selera, trzy marchewki,
  • zwykła bułka pszenna,
  • 2 jajka,
  • masełko,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.

przygotowanie:

Mięso i wątróbkę gotujemy razem z włoszczyzną w posolonej wodzie. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa razem z marchewkami (można je pominąć, ale moim zdaniem marchewki fajnie współgrają ze smakiem wątróbki) i nasączoną w powstałym bulionie bułką (nasączoną i wyciśniętą, jak do kotletów mielonych). Następnie do całej przemielonej masy wbijamy dwa jajka, solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek. Przekładamy do blaszki, smarujemy wierch masełkiem i pieczemy dobrą godzinkę w 180 stopniach.

Można też zrobić wersję baaardzo tłustą jeżeli ktoś nie liczy kalorii. Mięsko z indyka można zastąpić samymi podrobami (w moim przypadku były to podroby z dwóch gęsi i kaczki) a bułkę namoczyć w kaczym lub gęsim tłuszczu. Wierzch pasztetu przed pieczeniem też posmarować tłuszczem z kaczki lub gęsi, zamiast masłem. Jest to wersja bardzo tłusta, ale podobno tłuszcz właśnie jest nośnikiem smaku w potrawie ;) Nie muszę pisać, że druga wersja była wyśmienita, ale nie zdecydowałabym się jeść takiego pasztetu częściej niż tylko na święta.

pasztet z indyka


niedziela, 15 kwietnia 2012

Wśród wielu tart które już przyrządziliśmy przyszedł czas na klasyczne połączenie, czyli pomidory i mozzarellę. Jedzona na ciepło była bardzo sympatyczna: ciągnąca i miękka :) W każdym razie mile zaskoczył nas rezultat dlatego polecamy z czystym sumieniem :)

caprese na gorąco

składniki:

  • kulka mozzarelli,
  • dojrzały, duży pomidor,
  • czarne oliwki,
  • ewentualnie bazylia,
  • 3 jajka,
  • śmietanka 30%,
  • sól, pieprz,
  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce.

Na upieczonym spodzie układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli, posypujemy czarnymi oliwkami. Zalewamy miksturą z jajek i śmietanki, doprawioną solą i pieprzem. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl