piątek, 29 marca 2013

Rozkoszne drożdżowe ślimaczki. do schrupania rano, w biegu, do kawy, na podwieczorek i przed północą, kiedy dopadnie nocna 'ochotka' na coś słodkiego. Jeśli nie zagniata się ich ręcznie, nie trwa to aż tak koszmarnie długo, tylko czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest dość długi. Jeśli chcemy je mieć na niezbyt późną kolację to najlepiej wziąć się do pracy około 15.

 

drożdżówki z kremem

 

składniki;

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • trzy czubate łyżki cukru,
  • kieliszek mleka,
  • pół kostki masła,
  • 4 łyżki oleju,
  • 20 gram drożdży,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka;
  • 300 mililitrów mleka,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • dwie łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 żółtka,
  • rodzynki,
  • cukier puder i sok z cytryny do wykonania lukru.

przygotowanie;

Lekko podgrzane mleko mieszamy z drożdżami. w międzyczasie mieszamy mąkę, sól i cukier w misce. roztapiamy masło, studzimy i mieszamy z olejem. Następnie łączymy mąkę, drożdże, masło i jajka. Porządnie (czyt. długo) wyrabiamy ciasto, jeśli mamy robota, po raz kolejny zachwalamy ten zakup, odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na dwie godziny. Po tym czasie należy je ponownie zagnieść (nie jakoś specjalnie długo, poświęcamy mu dosłownie dwie minuty). odkładamy na kolejne dwie godziny.

W międzyczasie powstaje krem: ubijamy żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym. Następnie dodajemy mąkę jedną i drugą oraz odrobinę mleka - ubijamy dalej. Resztę mleka podgrzewamy i postępujemy jak z budyniem, czyli do podgrzanego mleka wlewamy masę żółtkowo-mączną i mieszamy aż krem zgęstnieje.

ostatni etap przygotowań: Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy kremem i posypujemy rodzynkami. zwijamy w roladę, kroimy na trzycentymetrowe krążki i układamy na blasze w dużej odległości. pieczemy 20 minut w dwustu stopniach i polewamy lukrem.

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl