niedziela, 29 grudnia 2013

Jak to zwykle bywa, brak czasu może poskutkować całkiem dobrym obiadem. Tak było i tym razem, ale wróćmy do początku... Udało nam się dostać całkiem fajne, gliniane naczynka do zapiekania, w kształcie patelni. Jedno naczynko, to porcja dla jednej osoby. Fajna opcja, zdecydowanie polecam to rozwiązanie. Więc od jakiegoś czasu specjalizujemy się w zapiekankach. Makaronowe są zdecydowanie najszybsze, więc zdarza mi się przygotowywać w dni, kiedy jestem całkiem w biegu.

zapienakna makaronowaskładniki:

  • makaron pełnoziarnisty (250g)
  • pół opakowania mrożonego szpinaku,
  • 4 bioderka z kurczaka ( nie są tak suche jak piersi),
  • śmietana,
  • 2 jajka,
  • odrobina mleka,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Makaron należy ugotować, w żadnym wypadku nie można go rozgotować. Z bioderek wycinamy kości, mięso kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy. Szpinak lekko dusimy, następnie siekamy na drobne kawałki. Do miski wlewamy śmietanę, dwa rozbite jajka i mleko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Dodajemy makaron, kurczaka i szpinak, wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczek i zapiekamy około 15 minut.

15:18, ewolucjawkuchni
Link Komentarze (1) »
sobota, 21 grudnia 2013

Banoffee w pewnym momencie pojawiało się na co drugim blogu kulinarnym. Każdy wychwalał ten "kultowy" deser. Miałam wrażenie, że jak otworzę lodówkę, to wyskoczy z niej banoffee. Uległam więc modzie. Upiekłam spód, ułożyłam banany i przeżyłam pewnego rodzaju rozczarowanie. Fajerwerków nie było. Nic mi nie urwało ;)

 

banoffie pie

składniki:

  • kruchy spód (klasyczne kruche ciasto, bądź zmiksowane herbatniki z topionym masłem),
  • masa krówkowa,
  • banany,
  • bita smietana.

przygotowanie:

Na kruchym spodzie rozsmarowujemy masę toffi, układamy plastry bananów i pokrywamy bitą śmietaną. enjoy

21:33, ewolucjawkuchni , desery
Link Dodaj komentarz »

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl