niedziela, 23 grudnia 2012

Zgodnie z zapowiedzią podaję dziś przepis na czekoladowe miseczki z czekolady. Ładnie wygląda deser podany w takim "naczyniu" zamiast w standardowym szkle. Wymagają wiele pracy i cierpliwości. Zdecydowanie czasochłonne.

miseczki z czekolady

potrzebne będą:

  • balony (8 sztuk),
  • 4 gorzkie czekolady,
  • garnek z wodą :)

przygotowanie:

Delikatnie nadmuchujemy balony. Aby na osiem miseczek wystarczyły 4 czekolady, balony nie mogą być zbyt duże. Na możliwie najniższym gazie podgrzewamy wodę w garnku. Stawiamy na nim miskę z pokruszoną czekoladą. Co kilka minut trzeba miskę zdjąć z garnka i rozmieszać. Generalnie chodzi o to, żeby czekolada nie zamieniała się w grudki, dzieje się tak, kiedy jest jej za gorąco. Kiedy już całkowicie się rozpuści trzeba ją odstawić na chwilę do ostygnięcia. Czekolada potrzebuje tyle czasu, żeby trochę zgęstnieć. JEŚLI WŁOŻYCIE BALON DO GORĄCEJ CZEKOLADY, NAJPRAWDOPODOBNIEJ BĘDZIECIE ZMYWAĆ CZEKOLADOWE PIEGI Z CAŁEJ KUCHNI. Balony pękają pod wpływem ciepła. Więc, kiedy czekolada będzie miała odpowiednia temperaturę (sprawdźcie palcem, czy masa po prostu nie parzy) wkładamy do niej balony i zamaczamy do wybranej wysokości. Odstawiamy do wystygnięcia na kilka godzin. Naciskamy delikatnie balonik powyżej miejsca do którego sięga czekolada, tak aby miseczka zaczęła się lekko odklejać. Odcinamy pętelkę balonika i powolutku spuszczamy powietrze. Należy usunąć wypompowany balonik i gotowe :)

miseczki czekoladowe

miseczki czekoladowe

09:01, ewolucjawkuchni , dodatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 grudnia 2012

Na te święta zamiast ciasta czekoladowego robimy deser. Wiecie już w czym go podamy? Zapraszam jutro na instrukcję wykonania takich naczynek ;)

miseczki czekoladowe

I już tradycyjnie odsyłam na nasz drugi blog gdzie są już nowe podusie :)

http://ewolucjaszyje.blox.pl

ręcznie malowana poduszka

16:45, ewolucjawkuchni , dodatki
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 grudnia 2012

Dziś trochę inaczej niż zwykle, bo nie do końca kulinarnie. Mikołaj przyniósł mi w tym roku farbki do malowania ubrań, więc od wczoraj powstają poszewki na jaśki :) Jedna jest kolorowa - z sową, druga to ziewający kotek Simona :) Myślicie, że to dobry prezent na święta?

ręcznie malowana poduszka

ręcznie malowana poduszka

Więcej poduszek pojawi się w najbliższym czasie na ewolucjaszyje.blox.pl

piątek, 14 grudnia 2012

Mój tata robił czasem to "danie" w niedzielne poranki. Czekaliśmy z niecierpliwością, aż specjał się upiecze, a potem parzyliśmy swoje języki gryząc bułkę z gorącym jajkiem w środku! Takie śniadanko przygotowuje się dłużej niż zwykłą jajecznicę, ale warto na nie czekać :)

jajko w bułce

składniki:

  • bułka,
  • jajko,
  • odrobina masła,
  • kilka plastrów salami lub ulubionej szynki,
  • sól,
  • odrobina szczypiorku,
  • ewentualnie plaster sera.

Przygotowanie:

Bułkę wydrążamy w środku, smarujemy masłem, szczelnie wykładamy szynką, wbijamy jajko, solimy i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (około 200 stopni).  Można pod koniec pieczenia przykryć bułkę plastrem sera. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Gotowe. Uważajcie, żeby nie oparzyć sobie języka ;)

08:29, ewolucjawkuchni , śniadania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 grudnia 2012

Są trzy kategorie kartaczy. Prawdziwe, czyli z surowych i ugotowanych ziemniaków. Moje ulubione, czyli z ciasta na kluski śląskie. Oszukane, czyli z ugotowanych ziemniaków z mąką pszenną. Przepis będzie na te ostatnie.

katracze

składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • ugotowane mięso z indyka,
  • 3 cebule,
  • sól, pieprz,
  • majeranek.

przygotowanie:

Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na patelni. Ugotowane mięso (trudno powiedzieć ile dokładnie, u mnie około 150 gram) mielimy, następnie mielimy smażoną cebulkę i mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dzięki cebulce mięso nie jest suche i nie rozsypuje się po przekrojeniu kartacza. Ugotowane ziemniaki również mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy z mąką w stosunku 3:1, zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy, grube placki, wypełniamy mięsem i zaklejamy. Gotujemy dobre 15 minut w osolonej wodzie, podajemy z okrasą z cebulki, boczku, lub cebulki i boczku :) Smacznego!

kartacze

sobota, 01 grudnia 2012

Upieczone od niechcenia, ot tak w sobotnie popołudnie. Wpadła moja przyjaciółka, przyjechali bracia i okazały się bardzo potrzebne i upieczone w najlepszym momencie. Nie muszę pisać jakie pieguski są pyszne i wspaniałe. Kto lubi czekoladę, ten wie :)

pieguski

składniki:

  • trzy szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • dwa jajka,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dwie czekolady mleczne.

przygotowanie:

 Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy dwie posiekane czekolady. Formujemy kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy malutkie placuszki, i pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl