niedziela, 11 grudnia 2011

Sushi kojarzy się automatycznie z surową rybą. Robiłam wersję "po polsku" dlatego rolki przygotowałam z wędzonym łososiem i surimi. Krewetki też świetnie pasują do tego dania. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ryżu, niestety odrobinę pracochłonne. Zróbcie sushi w domu, to na prawdę świetna zabawa!

sushi

składniki:

  • ryż do sushi,
  • sól, cukier,
  • ocet ryżowy,
  • sos sojowy,
  • nori, czyli sprasowane algi,
  • wasabi - zielony chrzan,

zawartość rolek:

  • rybka - w oryginale surowa, ja używam wędzonego łososia,
  • surimi, krewetki,
  • awokado, ogórki,
  • według mnie świetnie sprawdzają się octowe przetwory ze słoiczków, np marynowane podgrzybki.

przygotowanie:

Ryż dokładnie płuczemy, aż woda będzie przejrzysta. Gotujemy 15 minut, na następne 15 minut zostawiamy pod przykryciem. Szklankę ryżu gotujemy w 1,25 szklanki wody. W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondelku podgrzewamy 2 łyżki octu, łyżkę cukru i szczyptę soli. Mieszamy ryż z sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Na bambusową matę kładziemy płat sprasowanych alg, kładziemy cienką warstwę ryżu, układamy składniki i zawijamy w wałeczek. Kroimy na kilka części. Przed włożeniem do buzi, maczamy w sosie sojowym :) Można też składniki zawinąć w arkusz alg, a ryż zostawić na zewnątrz. Trzeba odrobinę pokombinować...

sushi

Tagi: sushi
09:05, ewolucjawkuchni , ryby/owoce morza
Link Komentarze (1) »
sobota, 10 grudnia 2011

Przeraża mnie ogólne lenistwo i brak polotu w tradycyjnej kuchni angielskiej. Wśród puddingów z czerstwego chleba, ryby podawanej z frytkami, kiełbasek, fasoli i jajek jako śniadaniowego rarytasu, można jednak odnaleźć ciekawy deser. Jednak nie można zaprzeczyć, że jest typowo brytyjski, czyli bardzo prosty w przygotowaniu i wykonany (w wersji oryginalnej) z gotowych składników. Widziałam kiedyś w jednym z reality show, jak nastolatka w rozmiarze xxxl przygotowuje swoją wersję trifle. Dziewczynka pokroiła kilkanaście różnych batonów na małe kawałki, wymieszała z bitą śmietaną, przełożyła do pucharków i podała znajomym... Zrobienie mojej wersji jest prawie tak samo proste, ale mam nadzieję, że efekt jest odrobinę bardziej elegancki :)

trifle

składniki:

  • dwie gorzkie czekolady,
  • 4 jajka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 400 ml śmietanki 36%, może być też 30%, ale trzeba ją solidnie ubić i nie zrobić jednocześnie masła, jednym słowem, trzeba uważać,
  • 3 łyżeczki żelatyny i odrobina wrzątku do jej rozpuszczenia (opcjonalnie), bez niej mus też zastygnie, ale trwa to dłużej.

oraz:

  • bita śmietana,
  • pokruszone ciasteczka,
  • ulubione owoce i mięta do dekoracji.

przygotowanie:

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, również odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru, odstawiamy i w innej misce ubijamy białka, również dodając dwie łyżki cukru. W dużej misce cztery żółtka ubijamy z czterema łyżkami cukru. Nie przerywając miksowania dolewamy lekko przestudzoną żelatynę, następnie wlewamy czekoladę, dalej miksujemy. Kolejny etap to dodanie bitej śmietany i dokładne zmiksowanie. Odstawiamy mikser i teraz delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Teoretycznie można mieszać mikserem na najniższych obrotach, jednak bezpieczniej jest użyć zwykłej łyżki.

Do dużego kieliszka (mój ma 750 ml pojemności) wsypujemy pokruszone ciasteczka, przykrywamy warstwą musu, następnie kładziemy ulubione owoce (użyłam granatów), przykrywamy kolejną warstwa musu, dekorujemy bitą śmietaną, ciasteczkami, owocami i listkiem mięty. Smacznego :)

trifle



środa, 07 grudnia 2011

Dziś przepis na zdrowy chlebek pszenno-żytni. Uwielbiam domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas, żeby je przygotować. Ciasto na ten bochen stało w foremce, na kaloryferze około trzech godzin.... Pieczenie też trochę trwało, jednak było warto! Domowy chleb jest dłużej świeży, niż ten kupiony w sklepie i oczywiście dużo lepiej smakuje :)

chleb pszenno żytni

składniki:

  • 250g mąki pszennej,
  • 250g mąki żytniej,
  • 50g świeżych drożdży,
  • kubek ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • spora szczypta soli,
  • masło, płatki owsiane i ziarna słonecznika do smarowania i posypania foremki.

przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i słodzimy łyżeczką cukru. Czekamy kilka minut aż zaczną pracować. Mąkę pszenną i żytnią mieszamy i dodajemy do nich zawartość kubka oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika (lub czymkolwiek innym co lubicie w chlebie np. ziarnami lnu, czy sezamu). Ciasto wkładamy do przygotowanej foremki i stawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce. Ja postawiłam na kaloryferze, ale grzał tak, jakby chciał, a nie mógł, więc nie była to zbyt wysoka temperatura. Sprawnie działające grzejniki mogłyby prawdopodobnie zaparzyć drożdże... Po upływie trzech godzin, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180stopni)  pieczemy 40-50 minut.

niedziela, 04 grudnia 2011

Nie jest to prawdziwe ciasto, właściwie można to określić bardziej jako deser. Powstał przez połączenie ochoty na mus czekoladowy i granaty. Dodałam do tego kruchy, ekstremalnie czekoladowy spód, przygotowany oczywiście bez pieczenia. Przepis na tę formę przygotowania kruchego spodu do ciasta, poznałam dobre dziesięć lat temu, oglądając świetny program "sugar". Wtedy była to dla mnie niesamowita innowacja, dziś wiele osób korzysta z tego pomysłu. Niestety autorka zrzuciła kilka kilogramów i zaczęła nagrywać odcinki o zdrowym gotowaniu, przez co słuch o niej zaginął...

mus czekoladowy z granatem

składniki:

spód:

  • 150g herbatników,
  • 50g masła,
  • 100g gorzkiej czekolady.

mus:

  • dwie gorzkie czekolady,
  • 4 jajka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 400 ml śmietanki 36%, może być też 30%, ale trzeba ją solidnie ubić i nie zrobić jednocześnie masła, jednym słowem, trzeba uważać,
  • 3 łyżeczki żelatyny i odrobina wrzątku do jej rozpuszczenia (opcjonalnie), bez niej mus też zastygnie, ale trwa to dłużej.

oraz:

  • dwa granaty i mięta do dekoracji

przygotowanie:

spód:

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki, czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mikrofalówce lub parowniku (miseczkę z czekoladą i masłem należy włożyć na 5 minut do parownika i gotowe :)). Płynne składniki dolewamy do pokruszonych herbatników, mieszamy i przekładamy do okrągłej tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

mus:

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, również odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru, odstawiamy i w innej misce ubijamy białka, również dodając dwie łyżki cukru. W dużej misce cztery żółtka ubijamy z czterema łyżkami cukru. Nie przerywając miksowania dolewamy lekko przestudzoną żelatynę, następnie wlewamy czekoladę, dalej miksujemy. Kolejny etap to dodanie bitej śmietany i dokładne zmiksowanie. Odstawiamy mikser i teraz delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Teoretycznie można mieszać mikserem na najniższych obrotach, jednak bezpieczniej jest użyć zwykłej łyżki.

Teraz wystarczy wylać mus na przygotowany spód, wstawić na noc do lodówki, przed podaniem udekorować cząstkami granatów i miętą.

sobota, 03 grudnia 2011

Nic trudnego. Kupujemy kurczaka, osadzamy na butelce i pieczemy...:) Dla mnie to żadna egzotyka, ale niektórych zaskakuje. To najlepszy sposób na upieczenie kurczaka w domowych warunkach. Dzięki płynowi w butelce jest bardzo soczysty, ale jest pieczony w piekarniku, więc ma chrupiącą skórkę.

kurczak na butelce

składniki:

  • kurczak,
  • sos worcester,
  • sól, pieprz
  • wino,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

przygotowanie:

Kurczaka należy umyć, a następnie natrzeć go solą, pieprzem i sosem worcester. W międzyczasie przygotowujemy butelkę po piwie, do której wlewamy mieszaninę wody i wina (1:1) do połowy wysokości butelki. Do tej mieszaniny wrzucamy liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Kurczaka sadzamy na butelkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 do 2 godzin w 180 stopniach, w zależności od wielkości kurczaka.

    ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

    Flag Counter Durszlak.pl