niedziela, 27 listopada 2011

Zjedzenie pizzy z rukolą na wierzchu daje złudzenie, że jest to pełnowartościowy posiłek. Jej zrobienie na prawdę nie jest trudne. Jeśli chodzi o skomponowanie składu, to każdy wie, co lubi najbardziej. Jeśli ktoś jest bardzo leniwy, może kupić gotowe ciasto w sklepie, jednak domowe zazwyczaj smakuje lepiej. Bardzo ważny jest sos. Można zrobić prostą mieszankę z przecieru pomidorowego, czosnku, oliwy i przypraw. My ostatnio używamy pikantnego sosu, który powstał, kiedy robiliśmy suszone pomidory. Środki, które zostały po wydrążeniu pomidorów do suszenia, zostały zmiksowane z kilkoma papryczkami chilli i duszone długo z dodatkiem soli. Kolejnym obowiązkowym składnikiem pizzy jest oregano.

pizza z rukolą

składniki:

  • 1kg mąki,
  • 1 opakowanie drożdży,
  • szczypta soli,
  • duży kubek ciepłej wody,
  • kilka łyżek oliwy,
  • dwie łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • dwie łyżki oliwy,
  • dwie łyżki wody,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz,
  • sprasowany ząbek czosnku,
  • duża ilość oregano,
  • żółty, dobrze topiący się ser,
  • ulubione dodatki do pizzy,
  • rukola,
  • oliwa do polania rukoli,

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy do mąki, soli i kilku łyżek oliwy, wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę. Po tym czasie formujemy koło ( ta ilość ciasta starcza na 3-4 pizze, całkiem przyzwoitej wielkości), smarujemy je sosem (przecier i inne składniki na sos dokładnie mieszamy i to wszystko), układamy ulubione składniki, pizza na zdjęciu jest z cebulą, pieczarkami i szynką. Następnie posypujemy serem, można tez pokroić kulkę mozzarelli, ale wtedy pizza będzie wilgotna. Można posypać oliwkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.  Po upieczeniu na wierzch kładziemy rukolę i polewamy ją oliwą.

08:48, ewolucjawkuchni , wypieki
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 listopada 2011

Widziałam kiedyś ten deser na demotywatorach. Bardzo chciałam go od tamtej pory zrobić. Niestety nie dostałam dziś kwiatów (kobiety powinny dostawać je codziennie), dlatego do dekoracji użyłam świeżej mięty. Wierzch deseru posypałam pokruszonymi ciasteczkami oreo, a środek doniczek wypełnia bajeczny mus czekoladowy.

deser ogrodnika

składniki:

  • dwie gorzkie czekolady,
  • 4 jajka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 400 ml śmietanki 36%, może być też 30%, ale trzeba ją solidnie ubić i nie zrobić jednocześnie masła, jednym słowem, trzeba uważać,
  • 3 łyżeczki żelatyny i odrobina wrzątku do jej rozpuszczenia (opcjonalnie), bez niej mus też zastygnie, ale trwa to dłużej.
  • kilka ciasteczek oreo,
  • oraz: doniczki bez dziurek na dole, świeże kwiaty lub mięta, słomki.

przygotowanie:

Zanim zaczniecie przygotowywać mus, zastanówcie się nad ewentualnym zmniejszeniem proporcji, ponieważ podane składniki starczają spokojnie na zasłodzenie ośmiu osób.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Ostatnio zamiast stawiać miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą, po prostu miseczkę z czekoladą wstawiam na 5 minut do parownika. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, również odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru, odstawiamy i w innej misce ubijamy białka, również dodając dwie łyżki cukru. W dużej misce cztery żółtka ubijamy z czterema łyżkami cukru. Nie przerywając miksowania dolewamy lekko przestudzoną żelatynę, następnie wlewamy czekoladę, dalej miksujemy. Kolejny etap to dodanie bitej śmietany i dokładne zmiksowanie. Odstawiamy mikser i teraz delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Teoretycznie można mieszać mikserem na najniższych obrotach, jednak bezpieczniej jest użyć zwykłej łyżki.

Mus przekładamy do doniczek, w środek wkładając słomkę, przyciętą odpowiednio, tak aby nie wystawała. Posypujemy rozdrobnionymi ciasteczkami oreo, oczywiście bez białych środków. Teraz wystarczy włożyć kwiatek w słomkę i gotowe :)

deser ogrodnika

 

deser ogrodnika

deser ogrodnika

deser ogrodnika

poniedziałek, 21 listopada 2011

Knedle pochodzą podobno z Niemiec, dla mnie było oczywiste, że wywodzą się z Czech. Może się wydawać, że jest to zwykły sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Ja specjalnie odłożyłam pół bochenka, żeby wykorzystać go do tej potrawy... Nie znalazłam sensownego przepisu w sieci. Nie przekonuje mnie też gotowanie wielkiego knedla, zawiniętego w ścierkę. Szukając smaku z wakacji, metodą prób i błędów, w końcu dopracowaliśmy nasz przepis do momentu, kiedy uznaliśmy, że jest warty przekazania dalej.

knedle chlebowe

składniki:

  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 25 gram świeżych drożdży,
  • płaska łyżka masła,
  • ćwierć szklanki ciepłego mleka,
  • łyżeczka cukru.
  • kilka kromek czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę,
  • dwie cebule,
  • ząbek czosnku,
  • świeża pietruszka,
  • pół szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • kilka kropli sosu sojowego.

przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy masło, cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, kiedy zaczyn zacznie rosnąć, mieszamy go z mąką i jajkami. Wyrabiamy kilka minut. W czasie, kiedy ciasto rośnie, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli, wrzucamy kostki chleba i zalewamy rosołem, smażymy kilka minut, aż rosół częściowo wyparuje.  Doprawiamy tę mieszankę solą, pieprzem, sosem sojowym i pietruszką. Ciasto mieszamy z zawartością patelni, oczywiście z wyczuciem, kawałki chleba muszą być widoczne. Formujemy kulki przeciętnego jabłka, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Knedle wkładamy do parownika, w którym muszą spędzić od 10 do 15 minut.

Sos grzybowy widoczny na zdjęciu jest bardzo prosty. Dwie cebule smażyłam kilka minut ze sporą miską opieniek, solą i pieprzem. Po tym czasie dolałam szklankę rosołu i dusiłam pół godziny. Następnie wystarczy dodać szklankę śmietany, smażyć jeszcze minutkę i sos jest gotowy.

sobota, 19 listopada 2011

Grissini, to grube paluszki, które świetnie nadają się jako dodatek do sałatek lub przekąska. Można np. posmarować palucha serkiem typu almette i owinąć szynką. Wywodzą się oczywiście z Włoch. Podaję przepis podstawowy, ale możecie urozmaicić go, dodając zioła lub ulubione przyprawy. Jeśli gotujecie z dziećmi, jest to świetna okazja, żeby ulepić figurki o fantazyjnych kształatcah.

grissini

składniki:

  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru, sól do obtoczenia.

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w posłodzonej, ciepłej wodzie. Dolewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, kroimy na cienkie, długie paski, które rolujemy, a następnie obtaczamy w soli. Pieczemy około 10 minut w dwustu stopniach.

Tagi: grissini
10:58, ewolucjawkuchni , wypieki
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 listopada 2011

Jest to proste danie, które na dodatek wygląda niezwykle efektownie. Jest przyjemną odskocznią po jedzeniu w kółko zwykłych, pieczonych udek. Mięso z kurczaka, duszone pieczarki i wędzony (na zimno!) boczek świetnie się komponują. Udka są dzięki temu miękkie i przesiąknięte smakiem wędzonki. Boczek oprócz "oddania" smaku, spełnia funkcję wspaniałej, chrupiącej skórki, pieczarki natomiast przełamują smak mięsa i wprowadzają nową nutę smaku. Jeśli liczycie kalorie, boczek możecie zastąpić wędzoną na zimno szynką, natomiast zamiast duszonych pieczarek można użyć suszonych śliwek.

udka z kurczaka w boczku

składniki:

  • 6 udek z kurczaka (bez pałki) z wyciętą kością,
  • 200 gram pieczarek,
  • cebula,
  • 6 dużych plastrów boczku, lub 12 jeżeli są małe, ważne, żeby boczek był wędzony na zimno,
  • odrobina sosu sojowego,
  • sól, pieprz,
  • ulubione zioła,
  • liść laurowy, ziele angielskie.

przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki. Podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, solimy, pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy gaz. Pieczarki przez dodanie soli puszczą sok i będą się pod przykryciem dusić. Sprawdzamy, czy w udku nie ma kości i pozbywamy się skóry z mięsa. W miejsce po kości wkładamy tyle pieczarek z cebulą, ile się zmieści. Każde udko zawijamy w boczek, tak aby końce plasterka były na dole udka. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma kroplami sosu sojowego, posypujemy ziołami, do naczynia wkładamy również liść laurowy i ziele angielskie. Pieczemy 30-40 minut w rozgrzanym do dwustu stopni piekarniku.

udka z kurczaka z pieczarkami

poniedziałek, 14 listopada 2011

Kolejny przepis na szarlotkę, ale sezon jabłkowy w pełni, więc trudno się dziwić. Ciasto szybko się zagniata, jednak warto zadbać o pomocnika, który obierze i pokroi jabłka. Użyłam 4 ogromnych jabłek odmiany kortland, które są kruche i bardzo słodkie, ale również błyskawicznie zamieniają się w mus. Pierwotnie miała to być szarlotka tatrzańska, ale przepis został zmieniony. Moja mama przemianowała ją na szarlotkę sułtańską, choć ani z rodzynkami, ani z sułatnem niewiele ma wspólnego.

szarlotka sułtańska

składniki: (na małą, kwadratową blaszkę)

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,25 szklanki cukru,
  • pół kostki masła,
  • 2 żółtka, łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 duże jabłka,
  • sporo cynamonu,
  • 2 łyżki bułki tartej.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w plasterki. Połową ciasta wyklejamy wysmarowaną masłem blaszkę, nakłuwamy je widelcem i zapiekamy 15 minut w dwustu stopniach. Ciasto po upieczeniu posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy na nie jabłka, obficie posypując cynamonem. Jabłka przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.

sobota, 12 listopada 2011

Pomysł upieczenia tego ciasta wydał mi się lekko absurdalny. Buraki teoretycznie pasują jedynie do obiadu. Przekonał mnie argument, że jeśli ciasta marchewkowe i dyniowe są tak pyszne, pomimo tego, że są pieczone z warzyw, to warto spróbować. Przepis, ze strony Proste gotowanie, z którego korzystałam, był dodatkowo opatrzony zdjęciem. Okazało się, że ciasto ma piękny kolor. Jest lekko wilgotne w środku, duża ilość czekolady sprawia, że w smaku przypomina trochę brownies, jednak jest bardziej miękkie i aksamitne.

ciasto z burakami

składniki:

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady, im więcej % kakao, tym lepiej,
  • jedna tabliczka białej czekolady,
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki mąki,
  • 100 ml oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • burak wielkości pięści, starty na drobnych oczkach.

przygotowanie:

Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (trzeba pilnować, żeby nie powstały grudki). Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy do nich olej i delikatnie mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo ostrożnie. Następnie dodajemy buraka, znów mieszamy powolutku. Na koniec dolewamy lekko przestudzoną czekoladę, mieszamy delikatnie i wlewamy do blaszki (najlepiej użyć blaszki do keksa). Pieczemy w 175oC około 50 minut. Należy sprawdzać patyczkiem oraz dodatkowo zostawić ciasto na kilkanaście minut w ciepłym piekarniku. Po całkowitym wystudzenia polewamy ciasto rozpuszczoną białą czekoladą.

piątek, 11 listopada 2011

Oglądając kreskówkę Tom & Jerry, zawsze zastanawiałam się, jak smakuje placek jabłkowy pieczony przez czarnoskórą gosposię. Nadszedł taki czas, kiedy o upieczenie tego ciasta poprosił mnie tata, dając dokładne wskazówki jak zrobić waniliowy sos. W polskiej tradycji rzadko podaje się ciasta z sosem, ten placek natomiast zasługuje na perfekcyjne wykończenie... Jeśli nie macie czasu gotować waniliowej polewy, podajcie ciepłą szarlotkę z gałką lodów :)

apple pie

składniki:

  • pół kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie).
  • 1kg jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • cynamon.
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 żółtka,
  • laska wanilii lub cukier waniliowy.

przygotowanie:

Z masła, żółtek, mąki i cukru zagniatamy ciasto. Jeśli jest problem z jego zrobieniem, należy dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy na kawałki i dusimy z cukrem na patelni, dodajemy cynamon (nie podaję konkretnej ilości, dodajcie tyle ile lubicie), odstawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną z nich wypełniamy nasmarowaną tłuszczem blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w dwustu stopniach. Na upieczone ciasto kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wycinamy na środku otworki, ponieważ oprócz funkcji dekoracyjnej, dzięki nim z ciasta ucieka para. Smarujemy ciasto żółtkiem, posypujemy grubym cukrem i odrobiną cynamonu. Pieczemy kolejne 20 minut w dwustu stopniach.

W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem i nasionkami z laski wanilii. Nie gotujemy! Mąkę rozprowadzamy w filiżance z kilkoma łyżkami zimnego mleka i żółtkami, następnie mieszamy z mlekiem stale je podgrzewając. Trzeba na prawdę energicznie mieszać oraz nie doprowadzać do wrzenia, bo nie chcemy przerobić sosu na jajecznicę z mlekiem. Przetestowałam, uwierzcie mi, taki sos nie jest smaczny... Ciasto powinniśmy podawać jeszcze ciepłe, z dodatkiem przestudzonego sosu lub lodów waniliowych. Smacznego!

czwartek, 10 listopada 2011

Kolejny przepis na wytrawną tartę. Zrobiliśmy ją z Bartkiem na ważną uroczystość rodzinną i znikała niezwykle szybko, więc ośmielę się napisać, że była bardzo dobra. Niestety użycie świeżych pomidorków koktajlowych spowodowało, że trzeba było długo ją zapiekać. Te soczyste warzywa podczas pieczenia puszczają nieprzyzwoitą ilość soku...

tarta pomidorowa, tarta z pomidorami

ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.

nadzienie:

  • pomidorki koktajlowe,
  • mała kulka mozzarelli,
  • 3 jajka,
  • słodak śmietanka 30%,
  • sól, pieprz,
  • bazylia.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce.

Na upieczone ciasto układamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Jeśli nie macie czasu na zapiekanie, użyjcie suszonych pomidorów. Kulkę mozzarelli kroimy na małe kawałki, układami na cieście. Posypujemy liśćmi świeżej bazylii. Jajka i śmietankę mieszamy, solimy i pieprzymy. Miksturą zalewamy tartę. Pieczemy w 180oC około 30-40 minut.

wtorek, 08 listopada 2011

Jest to ciasto czekoladowe z gruszkową nutą, podane w formie muffinów. Wydaje mi się idealne na jesień, kiedy bez problemu można kupić soczyste owoce z sadów.  Ich drugą zaletą jest to, że pieką się znacznie szybciej niż całe ciasto, a każda osoba może chwycić po swoje, osobne ciasteczko :)

babeczki czekoladowe z gruszkami

składniki na 15 muffinków:

  • czekolada,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • szklanka mąki,
  • gruszka.

przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, Mieszamy delikatnie z mąką i masą czekoladowo-maślaną. Przelewamy do wysmarowanej masłem formy muffinkowej, do każdego ciasteczka wkładając kawałek obranej gruszki. Pieczemy 20 minut w dwustu stopniach. Smacznego!

 
1 , 2

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl