piątek, 22 lutego 2013

Spróbowaliśmy wersji "kupnej" i szybciutko wyprodukowaliśmy własną. Ciasto na paszteciki już znacie, dodaliśmy tylko szpinakowy farsz. zdecydowanie polecam :)

ciastko ze szpinakiem

składniki;

  • 0.75kg mąki,
  • kostka masła,
  • kostka drożdży,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • pół łyżeczki soli.

 

  • mrożony szpinak, może być rozdrobniony,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz.

przygotowanie:

Masło siekamy na drobne kawałki, drożdże trzemy na drobnej tarce, z pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto. Wyrabiamy krótko, chcąc uzyskać ciasto kruche, lub długo aby ciasto było puszyste. 

Szpinak podsmażamy na łyżce masła, doprawiamy, pod koniec duszenia dodajemy łyżkę śmietany. Odparowujemy możliwie najwięcej wody.

rozwałkowujemy ciasto, zawijamy ze szpinakiem, smarujemy żółtkiem, posypujemy suszonym oregano i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach :)

 



09:07, ewolucjawkuchni , wypieki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 lutego 2013

Zdjęcie może sugerować, że upiekłam zwykły biszkopt, ale to zupełnie coś innego. Upiekliśmy wielkiego placka ziemniaczanego w wersji light. Niestety, ostatnio nie mogę jeść tradycyjnych placków ziemniaczanych, smażonych na tłuszczu w związku z tym musieliśmy znaleźć alternatywę. Wielkiego placka zjedliśmy z najzwyklejszym gulaszem wołowym.

placek ziemniaczany

 

składniki:

  • kilka ziemniaków,
  • odrobina mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie cebula;

przygotowanie:

Ziemniaki trzemy, jeśli lubimy cebulę, ją również trzemy na tarce. Dodajemy mąkę, jajka, sól i pieprz. Wylewamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

 

placek light z gulaszem

wtorek, 05 lutego 2013

Sandacz okazał się bardzo sympatyczną rybą. Całkiem przyjemny w smaku i łatwy do przygotowania.

sandacz pieczony z cytryną

składniki:

  • jeden sandacz wypatroszony i bez łusek,
  • plastry cytryny,
  • koperek,
  • masło,
  • sól;

przygotowanie:

Rybkę należy posolić. Do rozcięcia włożyć plastry cytryny (warto obrać ją wcześniej ze skórki), posypać koperkiem i włożyć łyżkę masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut i gotowe :)

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl