niedziela, 26 lutego 2012

Do deseru potrzebne są pierścienie cukiernicze. Dzięki nim nie trzeba robić tortu, który pokruszy się przy krojeniu, ale można zrobić osobny torcik dla każdej osoby. Słodka beza jest tu przełamana kremem kawowym, dzięki czemu "zasłodzenie" jest odrobinkę odwleczone w czasie :)

mini torcik bezowo-kawowy

składniki (na 2 porcje):

  • beziki,
  • 250ml kremówki,
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • odrobina kakao do posypania.

przygotowanie:

Kremówkę ubijamy z cukrem i kawą rozpuszczalną, czekamy 10 minut i ubijamy ponownie, (aby wszystkie gródki  kawy miały czas się rozpuścić). Do pierścienia cukierniczego wsypujemy pokruszone beziki, następnie odrobinę kremu, znów warstwa bezików, krem i wstawiamy do lodówki aby się przegryzło. Przed podaniem, ostrożnie wyjmujemy z pierścienia i posypujemy odrobina kakao.

sobota, 18 lutego 2012

Dalsza część fotorelacji z walentynek :) Króliczek marynował się dwa dni i został upieczony na marchewce i cebuli. Nie zamieszczę zdjęć całego królika w brytfance, ponieważ nie każdy lubi oglądać wypatroszone zwierzątko futerkowe. Mimo wszystko, uważam że trzeba próbować nowych rzeczy. Zaznaczam też, że nie zjedliśmy domowego zwierzaka, który nam się znudził, tylko kupiliśmy już "sprawionego".

pieczony królik

składniki:

  • królik,
  • dwa ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • odrobina sosu sojowego,
  • 3 marchewki,
  • 3 cebule,
  • szklanka bulionu.

przygotowanie:

Królika nacieramy czosnkiem, sosem sojowym, majerankiem oraz odrobina soli i pieprzu. Zostawiamy przynajmniej na dobę w lodówce. Nasz króliczek marynował się dwa dni i muszę przyznać, że idealnie przeszedł smakiem. Marchewki i cebule obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem. Na warzywa kładziemy królika i wstawiamy do piekarnika na godzinę (180 stopni) ważne, aby naczynie było przykryte podczas pieczenia.

16:32, ewolucjawkuchni , mięso
Link Komentarze (3) »
środa, 15 lutego 2012

Bardzo chciałam zrobić tiramisu, ale nie miałam czasu kupić podłużnych biszkoptów, czyli przez przypadek wyszedł torcik. Okazał się strzałem w dziesiątkę :) Zdecydowanie polecam!

torcik tiramisu

składniki:

  • 4 jajka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500g serka mascarpone,
  • 4 żółtka,
  • 6 łyżek cukru.
  • kubek mocnej kawy,
  • amaretto (sami oceńcie na ile możecie sobie pozwolić :))
  • pół gorzkiej czekolady.

przygotowanie:

Ubijamy jajka z cukrem, powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut, aż brzegi biszkoptu będą odstawać os blaszki. Pod żadnym pozorem nie wolno sprawdzać patyczkiem :)

4 jajka przeznaczone na krem należy umyć i sparzyć wrzątkiem. Następnie żółtka ubijamy z cukrem, stawiamy naczynie z żółtkami nad garnkiem z wrzącą wodą i nadal ubijamy, aż zauważycie, że powstały krem zaczyna przylepiać się do ścianek naczynia (powstanie taka klejąca pianka). Studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone.

Parzymy mocną kawkę, studzimy, dolewamy amaretto.

Biszkopt kroimy na dwie części (w poziomie :)). Pierwszą część nasączamy kawką, smarujemy połową kremu. Drugą część biszkoptu nasączamy kawką i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą. Torcikowi, przed podaniem, dobrze zrobi kilka godzin w lodówce.

00:00, ewolucjawkuchni , wypieki
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 lutego 2012

Zawsze zastanawiałam się co zrobić, żeby mięso upieczone w cieście francuskim udało się zrobić bez zakalca. Odpowiedź okazała się banalna, wystarczy najpierw zainąć mięso w naleśnik. Dzięki temu zabiegowi, soki z mięsa, czy innego farszu, zostają zatrzymane przez naleśnik, a ciasto francuskie może się piec bez zakłuceń :)

pieróg francuski

składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • kilka pieczarek,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • naleśnik sporych rozmiarów,
  • żółtko,
  • sól, pieprz,
  • oregano.

przygotowanie:

Pierś z kurczaka posypujemy solą i pieprzem i smażymy kilkanaście minut pod przykryciem. Przesmażamy również kilka pieczarek pokrojonych w plasterki. Na osobnej patelni smażymy naleśniki (ciasto przygotowujemy z mąki, jajek, mleka i odrobiny oleju, robię to "na oko" więc ciężko mi podać dokładne proporcje). Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, kładziemy na nie wielki naleśnik. Na naleśnik kładziemy pierś z kurczaka i kładziemy pieczarki. Zawijamy najpierw naleśnik, potem sklejamy ciasto francuskie. Smarujemy żółtkiem, posypujemy suszonym oregano i wkładamy do piekarnika na 15-29 minut (200 stopni).

wtorek, 07 lutego 2012

Są to takie magiczne rureczki, które można wypełnić serkiem lub dowolną pastą i podać jako imprezowe kanapeczki. Zbliża się parapetówka w naszym nowym mieszkanku, więc jeśli tylko uda mi się zrobić rurkowe kanapeczki i zdjęcia, podzielę się nimi oczywiście. Do przygotowania tych rureczek potrzebne są specjalne "foremki rurki", do pieczenia rurek z kremem.

rurki kanapkowe

składniki:

  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru, sól do obtoczenia.

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w posłodzonej, ciepłej wodzie. Dolewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, kroimy na cienkie, długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Pieczemy przez 10 minut w dwustu stopniach.

piątek, 03 lutego 2012

Słodzę sobie już w tytule, ale ciasto zrobiło furorę. Wygląda niepozornie, ale zapewniam, że smakował wspaniale :)

sernik podwójnie czekoladowy

składniki:

  • paczka piegusków,
  • 800g serka waniliowego,
  • 400 ml kremówki,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • odrobina mleka,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • dwie białe i dwie gorzkie czekolady.

przygotowanie:

Czekolady rozpuszczamy. Oczywiście białe i ciemne osobno. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, po czym dodajemy kilka kropel zimnego mleka. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy serek waniliowy, żelatynę i mieszamy. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy białą czekoladę - miksujemy. Do drugiej części dodajemy gorzką czekoladę - miksujemy. Do blaszki kruszymy opakowanie piegusków, wylewamy białą masę, wygładzamy, wylewamy ciemną masę, wygładzamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na trzy godziny.

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl