sobota, 26 stycznia 2013

Lubię rozmaite słodkości, które można zjeść poza domem na drugie śniadanie zamiast kanapki. Dobrze  też, jeśli nie mają one tylu kalorii, żeby spowodować dodatkowe centymetry w biodrach. Te są "w sam raz" mają około 150 kcal :)

czekoladowe muffiny

składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2łyżki miękkiego masła,
  • jabłko starte na grubych oczkach tarki,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka.

przygotowanie:

Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy wymieszane składniki "niesypkie" wszystko ładnie mieszamy/miksujemy. przekładamy do blachy babeczkowej i pieczemy od 20 do 25 minut w 180 stopniach. Proste? Proste! :)

sobota, 19 stycznia 2013

To blog kulinarny, więc bez zbędnego pisania zamieszczam zdjęcie i odsyłacz do właściwej strony, gdzie publikowanie takich zdjęć jest bardziej na miejscu :)

http://ewolucjaszyje.blox.pl/2013/01/Milord.html

 

ręcznie malowana koszulka

12:09, ewolucjawkuchni
Link Dodaj komentarz »

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, ale nie dlatego upiekłam te pączki. Wyszły oczywiście jak zwykle, czyli przypadkiem. Ale teraz już na pewno będę używała tego przepisu właśnie do tych pieczonych pączków :)

pieczone pączki

składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 90 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • aromat waniliowy

przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać kilka łyżek mąki (ciasto jest dość rzadkie). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie Do foremki na babeczko nakładamy łyżkę ciasta, następnie trochę dżemu i przykrywamy łyżką ciasta. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem należy polukrować je zwykłym lukrem. (sok z cytryny + cukier puder). Powodzenia



środa, 02 stycznia 2013

Z najlepszym ciastem marchewkowym spotkałam się w greenwayu. Piekłam je sama w domu kilkakrotnie i nigdy nie udało się powtórzyć tamtego smaku. Spróbowaliśmy upiec muffiny marchewkowe z tego bloga http://www.mojewypieki.com/przepis/marchewkowe-muffinki-z-serowo---kokosowa-korona i w cudowny sposób zaginiony smak się odnalazł :) Oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji.

muffiny marchewkowe

składniki:

  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • odrobina soli,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • dwa jajka,
  • garść orzechów włoskich,
  • półtora szklanki startej marchewki,
  • ewentualnie rodzynki.
  • łyżka serka waniliowego,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • gorzka czekolada.

przygotowanie:

Sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy marchewkę, na koniec mieszamy z olejem wymieszanym wcześniej z jajkami. Wlewamy do blachy muffinkowej. Masy wystarcza na 10 babeczek. Pieczemy w 180oC przez 2o-25 minut. Po wystudzeniu polewamy serkiem wymieszanym z cukrem pudrem lub stopioną czekoladą.

UWAGA: PRZELICZYŁAM SKRUPULATNIE I OKAZAŁO SIĘ, ŻE JEDNA BABECZKA BEZ POLEWY MA OKOŁO 220 KCAL! NIE DZIWCIE SIĘ, ŻE SĄ SYCĄCE :)

muffiny marchewkowe

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl