wtorek, 31 stycznia 2012

Nazwa brzmi według mnie wspaniale, oznacza pastę z bakłażanów z dodatkiem tahini. Ta kombinacja składników obniża poziom cholesterolu we krwi, więc jeśli macie z nim problemem warto spróbować. Po za tym świetnie smakuje. Jedząc baba ghanoush po raz pierwszy, nie mogłam rozpoznać składników i byłam przekonana, że użyto do jej przygotowania wędzonej ryby. Tak więc smak jest dość orientalny, a pasta bardzo zdrowa, zatem marsz do kuchni i do roboty!

baba ghanoush

składniki:

  • dwa bakłażany,
  • główka czosnku,
  • dwie łyżki pasty tahini,
  • sok z jednej cytryny,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • posiekana natka pietruszki,
  • oliwa do polania.

pieczone bakłażany

przygotowanie:

Nakłuwamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika na pół godziny razem z główką czosnku (włączamy w piekarniku grill i nastawiamy na dwieście stopni). Przewracamy podczas pieczenia, aby skórka zarumieniła się z każdej stromy. Bakłażany po wystygnięciu obieramy ze skórki, wyrzucamy część z nasionkami i miksujemy razem z ząbkami czosnku wyciśniętymi ze skórki. Dodajemy dwie łyżki tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny, odrobinę oliwy, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Przed podaniem polewamy oliwą.

niedziela, 29 stycznia 2012

Kapusta, którą można przyrządzić do dań z woka, lub podać jako element warzywny obiadu.

kapusta po chińsku

składniki:

  • ćwierć główki małej, białej kapusty,
  • bulion warzywny,
  • sos sojowy,
  • łyżeczka octu,
  • oliwa czosnkowa,
  • łyżeczka cukru,
  • curry,
  • sól i pieprz.

przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, solimy, lekko wygniatamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Doprawiamy do smaku podanymi przyprawami i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dolewamy kilka łyżek bulionu i dusimy około 30-40 minut, aż całkowicie zmięknie. Przez cały ten czas należy pilnować, żeby na patelni była odrobina bulionu, a kapusta się nie przypaliła.

sobota, 28 stycznia 2012

Jeśli ktoś lubi szpinak, to nie ma możliwości, że nie polubi tych pierogów. Robiłam ostatnio pierogi z mięsem i zostało mi trochę ciasta, więc przygotowałam farsz szpinakowy. Okazało się, że warzywna wersja zdecydowanie przebiła mięsną.

pierdogi ze szpinakiem

składniki:

  • mąka pszenna,
  • ciepła woda,
  • szpinak,
  • żółty ser,
  • oliwa czosnkowa,
  • odrobina masła,
  • czosnek,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na oliwie czosnkowej, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie trzemy żółty ser (Sami zdecydujcie ile sera macie ochotę zjeść. U mnie to około jednej część sera na dwie części szpinaku) i dodajemy go do ostudzonego szpinaku. Ciasto przygotowujemy z mąki i ciepłej (nie gorącej!) wody. Wycinamy kółka, które wypełniamy przygotowanym farszem i gotujemy dosłownie 3 minutki.

czwartek, 26 stycznia 2012

To ciasto jest połączeniem smaku słodkiego i kwaśnego. W osobach, które poczęstowałam wzbudziła skrajne emocje. Cztery osoby uznały ją za genialny pomysł, kolejne dwie nie były zachwycone kwaskowatym kremem i słodkim ciastem.

tarta limonkowa

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru,
  • jajko,
  • 100 gram masła

oraz

  • krem limonkowy z wczorajszego przepisu

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wypełniamy blachę do tarty i pieczemy w 200 stopniach od 10 do 15 minut. Gdy spód tarty ostygnie wypełniamy go kremem i dekorujemy plastrami limonki.

19:52, ewolucjawkuchni , tarty
Link Komentarze (2) »
środa, 25 stycznia 2012

Poszłam dziś do sklepu po mandarynki, a z półki "gapiły" się na mnie limonki. Beż żadnego konkretnego planu kupiłam cztery. Przyszłam do domu, a chwile później już jadłam krem limonkowy. Zrobienie go jest dużo mniej skomplikowane niż myślałam.

krem limonkowy, lemon curd

składniki:

  • pół kostki masła (masła przyzwoitej jakości, w żadnym wypadku margaryny!)
  • mała filiżanka cukru,
  • sok z dwóch limonek,
  • 3 jajka.

przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem. Solidnie! W garnuszku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy sok i jajka. Mieszamy cały czas! Nie siadamy, nie robimy sobie kawy, tylko mieszamy aż zgęstnieje. Potem wystarczy ostudzić i gotowe.

Jutro przepis na tartę z kremem limonkowym :) Zapraszam

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Wydaje się, że to nic specjalnego, ale jest bajeczna! Mięciutka, aromatyczna i na cieniutkim cieście. To bardzo ważne, żeby spód miał odpowiednią grubość. Nie przepadam za tartami, które są przygotowane na suchym, grubym cieście. Wolę jeść to co na wierzchu. Polecam gorąco, mam nadzieję, że zdjęcie Was przekona ;)

tarta z cebulą i pomidorami

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół kostki masła,
  • 2 jajka.
  • 1 czerwona cebula,
  • 1biała cebula,
  • dwa dojrzale pomidory
  • 3 jajka,
  • 2łyżki kwaśnej śmietany,
  • bazylia,
  • sól i pieprz,

przygotowanie:

Z mąki, masła i jajek zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chowamy do lodówki. Po godzinie jedną część ciasta wałkujemy na cienki placek, wkładamy do blaszki tartowej, nakłuwamy widelcem (koniecznie, inaczej zrobi się wielki balon) i pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach.

Cebule obieramy, i kroimy na plastry grubości połowy centymetra. Układamy na patelni tak, aby plastry nie rozpadły się na krążki, solimy odrobinę, przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie przewracamy plastry cebuli na drugą stronę, posypujemy 2 łyżeczkami cukru i dusimy kolejne 10 minut.

Pomidory kroimy na grube plastry i podsmażamy na wolnym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Na upieczony spód układamy pomidory i cebulę i zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną,  doprawionymi solą i pieprzem i posypujemy bazylią. Zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach.

niedziela, 22 stycznia 2012

Nie będę się za dużo rozpisywać na temat tej tarty.  W angielskiej edycji programu "Ugotowani" tę tartę kilka osób podało jako przystawkę. Kolejny argument żeby ją upiec był taki, że po prostu uwielbiamy ostatnio czerwoną cebulę....

tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą

składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła
  • odrobina proszku do pieczenia.
  • 3 czerwone cebule,
  • 2 łyżki cukru,
  • solidna łyżka miodu,
  • odrobina octu,
  • kozi ser,
  • ser pleśniowy typu gorgonzola.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części, jedną częścią wypełniamy blachę na tartę, nakłuwamy widelcem, zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostałe trzy kawałki zawijamy w folię i chowamy w zamrażarce.

Cebulę obieramy, kroimy na cienkie piórka, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, solimy i smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i miód, mieszamy dokładnie podczas smażenia przez kolejne 5 minut. Dodajemy kilka kropel octu, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Posypujemy kawałkami koziego sera, sera pleśniowego i zapiekamy około 10-15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem warto posypać bazylią. Niestety o tej porze roku nie mam bazylii z własnej  hodowli, więc posypaliśmy suszonymi liśćmi.

sobota, 21 stycznia 2012

To pomysł na bajeczne, wytrawne tartaletki, którymi zajadaliśmy się w urodziny mojego taty. Trzeba się odrobinę napracować, żeby dobrze wyglądały. Ale myślę, że warto :)

wytrawne tartaletki

składniki:

  • opakowanie upieczonych, kruchych babeczek do wypełnienia,
  • serek kremowy ziołowy,
  • pęczek koperku,
  • oliwki,
  • ogórki w occie,
  • szynka Szwarcwaldzka,
  • łosoś wędzony,
  • suszone pomidory,
  • jajka ugotowane na twardo.

przygotowanie:

Serek mieszamy z posiekanym koperkiem, wypełniamy nim kruche spody, tworząc górkę. Na wierzchu układamy składniki w dowolnie wybranych kompozycjach, tak aby stworzyć ładne dekorację. Warto oddzielić żółtko od białka, zetrzeć je osobno na tarce i posypywać tartaletki żółtymi i białymi wiórkami w zależności od pomysłu.... Życzę powodzenia i fantazji :)

wytrawne tartaletki

piątek, 20 stycznia 2012

Przebywając w domu, na zwolnieniu, skrupulatnie przeglądam ulubione blogi kulinarne. Zajrzałam oczywiście na "moje wypieki" gdzie został zamieszczony przepis na chałwowe ciasteczka. W pierwszej chwili skrzywiłam się. Ciasteczka z kawałkami sezamu co tydzień serwuje nam osiemdziesięciolatka, opowiadająca o urokach małżeństwa, w ramach przedślubnych przygotowań. Są lekko mówiąc ohydne. Ale postanowiłam jednak wspomniany przepis wypróbować. Oczywiście nie obyło się bez pewnych modyfikacji... Zjadłam sporo lepiąc ciasteczka, bo masa smakuje dosłownie jak chałwa. Po upieczeniu ciastka są idealnie kruche, dalej smakują jak chałwa, ale mają zupełnie inną konsystencję.

ciastka chałwowe

składniki:

  • 3 czubate łyżki pasty tahini,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki miękkiego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • solidna łyżka miodu.

przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy, z powstałej masy formujemy niewielkie placuszki, które można dodatkowo posypać kilkoma ziarnami sezamu. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Bardzo ważne, żeby zdjąć ciastka z blachy póki są gorące. Jeśli poczekamy aż wystygną, kompletnie się pokruszą.


czwartek, 19 stycznia 2012

Dzięki naszej ostatniej podróży oraz duetowi A&A przekonaliśmy się jak smakuje humus. Nie jest to produkt powszechnie dostępny w Polsce. Fakt, że słyszałam o nim ostatnio kilkakrotnie, świadczy o tym, że w naszym rodzimym kraju staje się on coraz bardziej popularny. Do przygotowania humusu potrzeba przede wszystkim pasty tahini. Można ją kupić od czasu do czasu w lidlu (trzeba trafić na odpowiedni tydzień tematyczny), w sklepach internetowych lub przygotować w domu, co jest banalne!

tahini

składniki:

  • 12 łyżek sezamu,
  • 7 łyżek zwykłego oleju słonecznikowego.

przygotowanie:

Sezam prażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Pilnujemy aby nie zmienił koloru. Jeśli zacznie się robić odrobinę ciemniejszy, natychmiast przerywamy prażenie. Sezam złotobrązowy lub brązowy jest gorzki w smaku, ziarna uprażone właściwie mają jedynie delikatną goryczkę. Uprażony sezam studzimy, dodajemy olej i dokładnie miksujemy na gładką masę.

Z przygotowanej pasty można stworzyć pyszne smarowidło do chleba lub np. ciasteczka o smaku chałwy, na które przepis zamieszczę jutro :)

16:16, ewolucjawkuchni , dodatki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl