Blog > Komentarze do wpisu

zapiekanka makaronowo-szpinakowa z kurczakiem

Jak to zwykle bywa, brak czasu może poskutkować całkiem dobrym obiadem. Tak było i tym razem, ale wróćmy do początku... Udało nam się dostać całkiem fajne, gliniane naczynka do zapiekania, w kształcie patelni. Jedno naczynko, to porcja dla jednej osoby. Fajna opcja, zdecydowanie polecam to rozwiązanie. Więc od jakiegoś czasu specjalizujemy się w zapiekankach. Makaronowe są zdecydowanie najszybsze, więc zdarza mi się przygotowywać w dni, kiedy jestem całkiem w biegu.

zapienakna makaronowaskładniki:

  • makaron pełnoziarnisty (250g)
  • pół opakowania mrożonego szpinaku,
  • 4 bioderka z kurczaka ( nie są tak suche jak piersi),
  • śmietana,
  • 2 jajka,
  • odrobina mleka,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Makaron należy ugotować, w żadnym wypadku nie można go rozgotować. Z bioderek wycinamy kości, mięso kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy. Szpinak lekko dusimy, następnie siekamy na drobne kawałki. Do miski wlewamy śmietanę, dwa rozbite jajka i mleko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Dodajemy makaron, kurczaka i szpinak, wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczek i zapiekamy około 15 minut.

niedziela, 29 grudnia 2013, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/29 17:42:40
Pyszności!

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl