Blog > Komentarze do wpisu

oczy kosmity

zgodnie z zapowiedzią podaję dziś przepis na "oczy kosmity". Ciasto tak się powykręcało w trakcie pieczenia, że Bartek uznał, iż wygląda jak jakaś kosmiczna instalacja, zostając w międzygalaktycznej tematyce, mi samej kojarzy się jedynie z chytrymi ślepiami obcych z jakiejś gry i taka nazwa już zostanie :)

oczy kosmity

składniki (ślimaczków wyjdzie dobre 20);

  • 25 gramów drożdży,
  • 100 gramów masła, rozpuszczonego i ostudzonego,
  • około 90 mililitrów mleka, lekko podgrzanego,
  • 5 łyżek cukru,
  • dwa roztrzepane jajka,
  • niecałe pół kilograma mąki,
  • nutella.



przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy większość mąki, resztę będziemy dosypywać w trakcie, oraz cukier. Dolewamy rozpuszczone drożdże, zagniatając dodajemy stopniowo masełko i jajka. Wyrabiamy solidnie podsypując mąką, aż do uzyskania konsystencji i gładkości klasycznego ciasta drożdżowego. Pozwalamy mu urosnąć, około dwóch godzin, w międzyczasie podchodzimy i wyrabiamy parę sekund, żeby je odgazować. Jeśli uznamy, że urosło już wystarczająco (w ciągu dwóch godzin powinno zwiększyć swoją objętość) rozwałkowujemy je na wielki placek. Smarujemy nutellą i zawijamy w rulon. Kroimy na pięciocentymetrowe krążki i układamy ciasno w  blasze. Dajemy pół godziny na ponowne wyrośnięcie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. opis długi i nudny, ale mam nadzieję, że dobrnęliście do końca :)

strucla czekoladowa

przed upieczeniem:strucla czekoladowa

i w trakcie:

strucla czekoladowa

piątek, 26 kwietnia 2013, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2013/04/28 18:01:04
Wygląda fantastycznie! A nazwa naprawdę udana :)

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl