Blog > Komentarze do wpisu

lasagne ze szpinakiem- najprostrzy przepis

Lubię mięsne potrawy, ale dobrze jest od czasu do czasu zjeść coś warzywnego. Lasagne ze szpinakiem to sycące danie, więc nie trzeba się martwić, że godzinę bo zjedzeniu obiadu będzie burczeć w brzuszku. Przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza jeśli używa się gotowego makaronu.

 

lasagne ze szpinakiem

składniki;

  • gotowy makaron do lasagne,
  • paczka mrożonego szpinaku w liściach,
  • odrobina masełka,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • dwie łyżki śmietany,
  • pokrojona drobno kulka mozzarelli,
  • puszka pomidorów,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz,
  • starty żółty ser.

przygotowanie;

Szpinak dusimy z masełkiem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, kiedy będzie już lekko podduszony (ale nadal ma zielony kolor) dodajemy śmietanę i mozzarelkę.

Pomidory z puszki rozdrabniamy, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dusimy na wolnym ogniu, aż sos zrobi się gęsty i w większości wyparuje. Można dodać oregano lub bazylię.

zabieramy się za ułożenie dania. W naczyniu układamy suchy makaron, warstwa szpinaku, makaron, szpinak, makaron, szpinak, makaron, sos pomidorowy, tarty ser. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na pół godziny.

poniedziałek, 29 kwietnia 2013, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
ervisha
2013/04/29 12:02:10
Bardzo lubię :)

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl