Blog > Komentarze do wpisu

Papryczkowa oliwa

Zawsze, kiedy kończy się sos sojowy zostawiam buteleczkę, bo nigdy nie wiadomo do czego może się później przydać. Tym razem, w małych buteleczkach zostały zamknięte wysuszone papryczki chilli, zalane oliwą, co stworzyło wspaniałą, aromatyczną i bardzo ostrą oliwę. Wykonanie jest bardzo proste, a aromatyzowana oliwa ma wiele zastosowań.

ostra oliwa chilli

składniki;

  • dwie papryczki chilli,
  • 150 ml oliwy z oliwek.

wykonanie;

Papryczki suszymy. polecam termoobieg w piekarniku, przy stu stopniach zajmie to około godziny. Wysuszone papryczki wkładamy do buteleczki, tak, aby ich nie połamać :) Podgrzewamy oliwę (tylko podgrzewamy, w żadnym wypadku nie próbujemy doprowadzić jej do wysokiej temperatury). Ciepłą oliwę wlewamy do buteleczki. Zamykamy szczelnie na przynajmniej dwa tygodnie. Nasza oliwa "naciągała" przez pół roku i na prawdę ma moc ;) oliwę warto trzymać w ciemnym miejscu, najlepiej w ciemnej butelce. Niestety wzięłam pod uwagę również względy estetyczne i nasza buteleczka jest przezroczysta i stoi na honorowym miejscu, tak aby każdy kto wejdzie do kuchni mógł na nią popatrzeć :)

ostra oliwa chilli

sobota, 20 kwietnia 2013, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

  • czekoladowe miseczki

    Zgodnie z zapowiedzią podaję dziś przepis na czekoladowe miseczki z czekolady. Ładnie wygląda deser podany w takim "naczyniu" zamiast w standardowym szkle. Wyma

  • Zgadywanka

    Na te święta zamiast ciasta czekoladowego robimy deser. Wiecie już w czym go podamy? Zapraszam jutro na instrukcję wykonania takich naczynek ;) I już tradycyjni

  • baba ghanoush

    Nazwa brzmi według mnie wspaniale, oznacza pastę z bakłażanów z dodatkiem tahini. Ta kombinacja składników obniża poziom cholesterolu we krwi, więc jeśli macie

Komentarze
malwinkanr1
2013/04/20 17:38:28
Świetny pomysł! :)

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl