Blog > Komentarze do wpisu

oszukane kartacze

S± trzy kategorie kartaczy. Prawdziwe, czyli z surowych i ugotowanych ziemniaków. Moje ulubione, czyli z ciasta na kluski ¶l±skie. Oszukane, czyli z ugotowanych ziemniaków z m±k± pszenn±. Przepis będzie na te ostatnie.

katracze

składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • m±ka pszenna,
  • ugotowane mięso z indyka,
  • 3 cebule,
  • sól, pieprz,
  • majeranek.

przygotowanie:

Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na patelni. Ugotowane mięso (trudno powiedzieć ile dokładnie, u mnie około 150 gram) mielimy, następnie mielimy smażon± cebulkę i mieszamy z mięsem. Doprawiamy sol±, pieprzem i majerankiem. Dzięki cebulce mięso nie jest suche i nie rozsypuje się po przekrojeniu kartacza. Ugotowane ziemniaki również mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy z m±k± w stosunku 3:1, zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy, grube placki, wypełniamy mięsem i zaklejamy. Gotujemy dobre 15 minut w osolonej wodzie, podajemy z okras± z cebulki, boczku, lub cebulki i boczku :) Smacznego!

kartacze

poniedziałek, 10 grudnia 2012, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
pinkcake
2012/12/10 10:58:38
Wydawało mi się, że te prawdziwe s± z mieszanych, i ugotowanych i surowych.
-
Go¶ć: ewolucja w kuchni, *.stargard.mm.pl
2012/12/11 15:26:12
Masz rację, taki skrót my¶lowy :)

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl