Blog > Komentarze do wpisu

rainbow cake

Nie upiekłam go sama, nie wzięłam najmniejszego udziału w przygotowaniu go! Otóż został zrobiony dla mnie! na wyjątkową okazję, czyli mój wieczór panieński :) Tylko teraz nikt mi nie uwierzy kto go upiekł... Kochani, Asia, która była organizatorką wspomnianego wieczoru, przez całe trzy lata studiów próbowała nas przekonać, że nie lubi i nie umie gotować,a jak się wzięła za pieczenie to od razu taki wielki, piękny tort!

rainbow cake

Przepis według którego Asia upiekła tort pochodzi z moich wypieków.

Składniki na ciasto (6 blatów):

  • 226 g masła
  • 220 g cukru*
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.

Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).

Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm (do 23 cm) i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.



  • 900 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy



Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.



poniedziałek, 30 lipca 2012, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
efrank
2012/07/30 14:42:12
Robiłam taki miesiąc temu na urodziny synka :)
-
Gość: Bizneswoman w kuchni, *.kaskada.net
2012/07/30 14:43:25
Mmm wygląda przepysznie :)
-
slodka.babeczka
2012/07/30 14:51:44
Też robiłam swego czasu. Pięknie wygląda:)

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl