Blog > Komentarze do wpisu

tarta z łososiem

Tartę z łososiem zrobiliśmy w jeden z piątkowych wieczorów. Wyszła całkiem sympatycznie, ale najwspanialszy był efekt uboczny przygotowywania tej potrawy, czyli rosół z łososia. Taki rybny bulion jest o wiele smaczniejszy niż tradycyjny, przygotowany z kurczaka. Najciekawsze jest to, że oprócz włoszczyzny i soli nie trzeba dodawać żadnych przypraw, aby uzyskać bogaty smak. Miałam ochotę zjeść go z kluseczkami lanymi, ale zrobiłam się leniwa, więc wsypałam do rosołu kaszkę kuskus. Połączenie jest całkiem przyzwoite, ale lane kluseczki na pewno byłyby bardziej efektowne :)

tarta z łososiem

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół kostki masła,
  • odrobina lodowatej wody,
  • kawałek łososia ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie z włoszczyzną,
  • paluszki krabowe surini,
  • pomidor,
  • czarne oliwki,
  • 3 jajka,
  • śmietanka 30%,
  • sół, pieprz,
  • koperek.

Z maki, zimnego masła i zimnej wody zagniatamy ciasto. Wody należy dolewać stopniowo po małej porcji, tylko tyle ile potrzeba do uzyskania odpowiednij konsystencji ciasta. Wylepiamy nim blaszkę do tarty i pieczemy w dwustu stopniach przez 10-15 minut (ciasto nakłuwamy widelcem!). Na patelnię wrzucamy pokrojonego pomiora i przysmażamy go z solą i pieprzem na wolnym ogniu, aż zrobi się z niego gęsty sos. Powstałą w ten sposób pomidorową pastą smarujemy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojonego łososia, paluszki krabowe oraz oliwki. Wszystko zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietanką, koperkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy 20 minut w 200 stopniach. Powodzenia, pamiętajcie o rosołku :)

sobota, 16 czerwca 2012, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl