Blog > Komentarze do wpisu

tahini

Dzięki naszej ostatniej podróży oraz duetowi A&A przekonaliśmy się jak smakuje humus. Nie jest to produkt powszechnie dostępny w Polsce. Fakt, że słyszałam o nim ostatnio kilkakrotnie, świadczy o tym, że w naszym rodzimym kraju staje się on coraz bardziej popularny. Do przygotowania humusu potrzeba przede wszystkim pasty tahini. Można ją kupić od czasu do czasu w lidlu (trzeba trafić na odpowiedni tydzień tematyczny), w sklepach internetowych lub przygotować w domu, co jest banalne!

tahini

składniki:

  • 12 łyżek sezamu,
  • 7 łyżek zwykłego oleju słonecznikowego.

przygotowanie:

Sezam prażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Pilnujemy aby nie zmienił koloru. Jeśli zacznie się robić odrobinę ciemniejszy, natychmiast przerywamy prażenie. Sezam złotobrązowy lub brązowy jest gorzki w smaku, ziarna uprażone właściwie mają jedynie delikatną goryczkę. Uprażony sezam studzimy, dodajemy olej i dokładnie miksujemy na gładką masę.

Z przygotowanej pasty można stworzyć pyszne smarowidło do chleba lub np. ciasteczka o smaku chałwy, na które przepis zamieszczę jutro :)

czwartek, 19 stycznia 2012, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
lutka40
2012/01/19 16:29:36
Z chęcią wypróbuję .Pozdrawiam
-
panna_malwinna
2012/01/19 18:30:26
Bardzo lubię tahini, ale robię o wiele gęstszą. Ten posmak orzechowy jest cudowny;)

pozdrawiam

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl