Blog > Komentarze do wpisu

pieczone sajgonki

Zrobienie sajgonek teoretycznie nie jest trudne, jednak trzeba je usmażyć na głębokim tłuszczu. Temperatura oleju musi być idealna, inaczej sajgonki przykleją się do dna naczynia i rozpadną. Chcieliśmy tego uniknąć i upiekliśmy je zamiast smażyć. Dodatkowo dzięki temu zabiegowi sajgonki nie były tak kaloryczne, jak ich tradycyjna wersja.

 

pieczone sajgonki

składniki:

  • opakowanie papieru ryżowego,
  • kawałki mięsa z indyka,
  • kilka pieczarek,
  • dwie cebule,
  • marchewka,
  • niewielki kawałek kapusty,
  • sos sojowy,
  • łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.

przygotowanie:

Mięso kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w łyżeczce miodu wymieszanej z kilkoma kroplami sosu sojowego. Smażymy na patelni, po czym dodajemy wszystkie warzywa, sól i pieprz, dusimy 20 - 25 minut.

Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie około 2 sekund i kładziemy na deseczkę. Gdy mokry arkusz zmięknie, kładziemy na niego łyżkę wystudzonego farszu i zawijamy sajgonkę (zawijamy tak jak krokiet). Przygotowane zawiniątka układamy w blaszce do pieczenia chleba wysmarowanej oliwą. Wszystkie sajgonki polewamy po wierzchu kilkoma kroplami oliwy i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.

poniedziałek, 09 stycznia 2012, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/09 08:53:12
Kiedyś tak próbowałam i oczywiście były pyszne, ale niestety nie tak chrupiące jak smażone...wszystko co pyszne jest kaloryczne :(
-
Gość: Maja i Kamila, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/01/09 09:19:39
Zawsze zastanawiało mnie jak smakują sajgonki:) ale czytając przepis, wnioskuję, że są pyszne
-
Gość: izka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/09 19:59:07
Wersja pieczonych sajgonek brzmi intrygująco. Chętnie podejmę się kiedyś ich wykonania.

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl