Blog > Komentarze do wpisu

udka z kurczaka pieczone w boczku

Jest to proste danie, które na dodatek wygląda niezwykle efektownie. Jest przyjemną odskocznią po jedzeniu w kółko zwykłych, pieczonych udek. Mięso z kurczaka, duszone pieczarki i wędzony (na zimno!) boczek świetnie się komponują. Udka są dzięki temu miękkie i przesiąknięte smakiem wędzonki. Boczek oprócz "oddania" smaku, spełnia funkcję wspaniałej, chrupiącej skórki, pieczarki natomiast przełamują smak mięsa i wprowadzają nową nutę smaku. Jeśli liczycie kalorie, boczek możecie zastąpić wędzoną na zimno szynką, natomiast zamiast duszonych pieczarek można użyć suszonych śliwek.

udka z kurczaka w boczku

składniki:

  • 6 udek z kurczaka (bez pałki) z wyciętą kością,
  • 200 gram pieczarek,
  • cebula,
  • 6 dużych plastrów boczku, lub 12 jeżeli są małe, ważne, żeby boczek był wędzony na zimno,
  • odrobina sosu sojowego,
  • sól, pieprz,
  • ulubione zioła,
  • liść laurowy, ziele angielskie.

przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki. Podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, solimy, pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy gaz. Pieczarki przez dodanie soli puszczą sok i będą się pod przykryciem dusić. Sprawdzamy, czy w udku nie ma kości i pozbywamy się skóry z mięsa. W miejsce po kości wkładamy tyle pieczarek z cebulą, ile się zmieści. Każde udko zawijamy w boczek, tak aby końce plasterka były na dole udka. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma kroplami sosu sojowego, posypujemy ziołami, do naczynia wkładamy również liść laurowy i ziele angielskie. Pieczemy 30-40 minut w rozgrzanym do dwustu stopni piekarniku.

udka z kurczaka z pieczarkami

środa, 16 listopada 2011, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/16 10:08:56
Super propozycja!
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/16 13:52:11
Smakowity pomysl! Wyprobuje na pewno, tylko zastapie boczek szynka parmenska :)

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl