Blog > Komentarze do wpisu

knedle chlebowe z sosem grzybowym

Knedle pochodzą podobno z Niemiec, dla mnie było oczywiste, że wywodzą się z Czech. Może się wydawać, że jest to zwykły sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Ja specjalnie odłożyłam pół bochenka, żeby wykorzystać go do tej potrawy... Nie znalazłam sensownego przepisu w sieci. Nie przekonuje mnie też gotowanie wielkiego knedla, zawiniętego w ścierkę. Szukając smaku z wakacji, metodą prób i błędów, w końcu dopracowaliśmy nasz przepis do momentu, kiedy uznaliśmy, że jest warty przekazania dalej.

knedle chlebowe

składniki:

  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 25 gram świeżych drożdży,
  • płaska łyżka masła,
  • ćwierć szklanki ciepłego mleka,
  • łyżeczka cukru.
  • kilka kromek czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę,
  • dwie cebule,
  • ząbek czosnku,
  • świeża pietruszka,
  • pół szklanki rosołu lub bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • kilka kropli sosu sojowego.

przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy masło, cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, kiedy zaczyn zacznie rosnąć, mieszamy go z mąką i jajkami. Wyrabiamy kilka minut. W czasie, kiedy ciasto rośnie, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli, wrzucamy kostki chleba i zalewamy rosołem, smażymy kilka minut, aż rosół częściowo wyparuje.  Doprawiamy tę mieszankę solą, pieprzem, sosem sojowym i pietruszką. Ciasto mieszamy z zawartością patelni, oczywiście z wyczuciem, kawałki chleba muszą być widoczne. Formujemy kulki przeciętnego jabłka, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Knedle wkładamy do parownika, w którym muszą spędzić od 10 do 15 minut.

Sos grzybowy widoczny na zdjęciu jest bardzo prosty. Dwie cebule smażyłam kilka minut ze sporą miską opieniek, solą i pieprzem. Po tym czasie dolałam szklankę rosołu i dusiłam pół godziny. Następnie wystarczy dodać szklankę śmietany, smażyć jeszcze minutkę i sos jest gotowy.

poniedziałek, 21 listopada 2011, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl