Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki z kapustą i grzybami

Wspaniały przepis, ponieważ te paszteciki sprawdzają się w wielu sytuacjach. Są uniwersalne, nie znam osoby która ich nie lubi. Poza tym jest to moja ulubiona przekąska weselna. Zawsze czekam na czas, kiedy po tańcach zostanę pokrzepiona barszczem z pasztecikiem...

Ciasto krucho-drożdżowe można zrobić na dwa sposoby. Szybko je zagniatając uzyskamy kruche ciasto, które lekko wyrośnie. Wyrabiając długo i cierpliwie, otrzymujemy puszyste, mocno wyrośnięte ciasto. Przygotowanie farszu też jest bardzo proste, wystarczy przesmażyć kapustę z grzybami.

paszteciki z kapustą i grzybami

składniki:

  • 0.75kg mąki,
  • kostka masła,
  • kostka drożdży,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • pół łyżeczki soli.
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • duży kubek suszonych grzybów

przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy krótko, chcąc uzyskać ciasto kruche, lub długo aby ciasto było puszyste. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy posiekaną kapustę. Smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu (proces ten powinien trwać od 30 do 40 minut, aż kapusta zmięknie). Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, kiedy nasiąkną wodą, siekamy je na małe kawałki. Grzyby wrzucamy do kapusty, mieszamy i zawartość patelni zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby. Przykrywamy i dusimy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na podłużne prostokąty. Na środek każdego z nich kładziemy "ścieżkę" farszu i zaklejamy tworząc wałek. Paszteciki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy suszonymi ziołami (polecam majeranek lub oregano). Pieczemy około 20 minut w dwustu stopniach.

paszteciki z kapustą i grzybami

piątek, 04 listopada 2011, ewolucjawkuchni

Polecane wpisy

ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG O SZYCIU!

Flag Counter Durszlak.pl